Molnár Csaba: Nem lesz kérdezz-felelek Orbán és Magyar között, ez egy átverés

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője reagált az elmúlt napokban elterjedt sajtóhírekre.

Az elmúlt napokban olyan szalagcímek láttak napvilágot, amelyek szerint egy „nagy párharc” lesz az Európai Parlamentben Orbán Viktor és Magyar Péter között. Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pénteki Facebook-bejegyzésében cáfolta a félreértéseket.

Az egész átverés

A szöveget teljes egészében közöljük:

„Ez hosszú lesz, ezért egy mondatban az elején összefoglalom:

NEM LESZ HATALMAS VITA, NEM LESZ “KÉRDEZZ-FELELEK” ORBÁN ÉS MAGYAR PÉTER KÖZÖTT AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN. MERT ILYEN MŰFAJ EGYSZERŰEN NEM LÉTEZIK. EZ EGY ÁTVERÉS.

Na nézzük most részletesen. Látom, a Magyar Péter világát toló sajtó már készíti elő a »nagy összecsapást«, az »első nagy vitát« Orbán és Magyar között az Európai Parlament szeptemberi plenáris ülésén. Értem én az erőfeszítést, értem, hogy a Küldött urat emelni kell, de attól még ilyen nem lesz.

Ugyanis ilyen műfaj nem létezik az EP-ben. Mivel sokan nem ismerik az EP működési rendjét (ami rendben van, miért is kéne ezt mindenkinek ismernie?), ezért megpróbálják elhitetni velük, hogy lesz ilyen helyzet. Nem lesz.

Rövidem leírom, hogyan történik az EP-ben egy ilyen napirend tárgyalása.

1. Orbán, mint az Európai Tanács soros elnökségét adó ország miniszterelnöke mond egy nyitóbeszédet a soros elnökség prioritásairól. Ez akár fél óra is lehet.

2. Ezután jön az Európai Bizottság felszólalója, általában maga a Bizottság elnöke.

3. Ezután sorra reagálnak önálló, általában 3-5 perces hozzászólásban a parlamenti frakciók vezetői. Orbán közben ül a helyén és hallgatja, válaszolni nem tud még ekkor.

4. Amikor minden egyes frakcióvezető felszólalt, akkor jönnek a »mezei« képviselők (a nagyobb frakciókból többen, a kisebbekből kevesebben). Arról, hogy ki szólalhat fel (nyilván nem mindenki, aki szeretne, hiszen ez egy több mint 700 fős testület), az egyes frakciók maguk dönthetnek. A szokás az, hogy mivel a magyar miniszterelnök tartja a nyitóbeszédet, ezért a frakciók általában többek között magyar képviselőknek is adnak felszólalási jogot. Ebben a körben a beszédidő már sokkal kevesebb, képviselőnként 1-2 perc. Ebben a körben tud majd felszólalni Magyar Péter, és ebben a körben fog felszólalni a DK képviselője is. Orbán külön-külön ezekre a felszólalásokra sem reagálhat.

5. Amikor minden egyes felszólalás elhangzott, akkor a legvégén Orbánnak, mint a soros elnökség miniszterelnökének újra lehetősége van felszólalni. Ebben, ha akar reagálhat egyes korábbi felszólalásokra. De ez nem kötelező, nyilván lehetetlen is lenne hozzászólások tucatjaira tételesen reagálni. Általában reagálni szoktak az Európai Bizottság elnökének, a fontosabb frakciók vezetőinek felszólalásaira. Másra nem nagyon. Az európai sajtót is az érdekli mindig, ha egy frakcióvezető támadja meg Orbánt. Másról nagyon beszámolni sem szoktak.

Szóval röviden:

1. Nem lesz »kérdezz-felelek« Orbán és Magyar között. Magyar Péter, a »mezei« képviselők között elhangzó nagyon rövid felszólalására a végén Orbán vagy reagál, vagy nem. Ez nem olyan mint az interpelláció, vagy az azonnali kérdés a magyar Országgyűlésben. Itt önálló felszólalások vannak egy konkrét napirend (esetünkben a magyar EU-elnökség prioritásai) kapcsán, nem kérdések és válaszok.

2. Orbán mind az elején, mind a végén hosszan, részletesen beszél majd. Magyar Péter és a DK képviselője pedig az általános felszólalói körben 1, esetleg 2 perces beszédidőt kaphat csak.

Természetesen ettől még mi, a DK EP-képviselői keményen neki fogunk menni Orbánnak a felszólalásunkban, ahogy az elmúlt 10 évben mindig megtettük ezt az Európai Parlamentben. De nem próbáljuk elhazudni a magyar embereknek, hogy ez egy hatalmas összecsapás, egy gigantikus szócsata lesz a magyar kormány és ellenzéke között. Mert ilyen az EP-ben egész egyszerűen nem létezik.”

(Dr. Molnár Csaba/Facebook)

Valódi Hírek