Döbbenet: Több tízezer forinttal csökkentik Pintérék a kórházi dolgozók fizetését

Csökkentik a védőnők bérét a Dél-pesti Centrumkórházban.

Több tízezer forinttal csökkenhet a Dél-pesti Centrumkórházban dolgozó védőnők fizetése – értesült csütörtökön az ATV Híradó.

Más kórházakban is csökkenhet a védőnők bére

A híradó úgy tudja, más kórházakban is csökkentik a védőnők bérét.

Megkeresték az Országos Kórházi Főigazgatóságot és a Dél-pesti Centrumkórházat is, ám kérdéseikre nem kaptak válaszokat. Egy védőnő ugyanakkor elküldte a dokumentumot, amelyben a kórház elismerte:

nincs pénz az eddigi bér kifizetésére.

„2024. szeptember 1. napjától munkáltatói döntésen alapuló juttatása visszavonásra kerül, az intézet költségvetési fedezet hiányában a továbbiakban nem tudja biztosítani”

– áll a bérpapíron.

Sorra vették el a pótlékaikat

A védőnő elmondta, hogy az ágazatban eddig sorra vették el korábbi pótlékaikat,

először a korábban az önkormányzattól kapott bérkiegészítést, majd a cafeteriát is. Jelenleg pedig több tízezer, egyes esetekben akár 80 ezer forinttal csökkenhet a védőnők bére.

Pintér Sándorék tavaly nyáron átszervezték a védőnői rendszert: a fenntartó az önkormányzatok helyett az állam lett. Bár a védőnők alapbérét növelte a kormány, a korábbi önkormányzati bérkiegészítéseket elkezdték megszüntetni a kórházak, ahogy ez most a Dél-pesti Centrumkórházban is történt.

Az „átállás” nem volt zökkenőmentes

Beszámoltunk arról, hogy tavaly július 1-től átvette az állam az önkormányzatoktól a védőnői ellátást, viszont az átállás körül rengeteg volt a kérdőjel.

„Az elmúlt egy hónapban a megyei kórházi főigazgatóságok először azt kérték az önkormányzatoktól, hogy jelöljenek ki kapcsolattartókat, akik segíteni fogják a védőnőket az új rendszerbe való átlépésben. Ezt követően különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy

  • a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek,
  • illetve ellenőrizheti a gépkocsi- és számítógépadatait,
  • de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében”

– mondta akkor Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke.

Valódi Hírek