Sokkoló bejelentést tett a MÁV: Búcsúznak a kalauzok

A kalauz nélküli vonatok kapcsán adott ki közleményt a MÁV.

Hétfőtől valamennyi Rákos és Pilisvörösvár között közlekedő S76-os járat esetében visszaáll a kalauz nélküli rendszer. Ezen a vonalon a MÁV-START április 7-től május 31-ig tesztelte a jegyvizsgáló nélküli rendszer működését, amelyet az értékelési folyamatot követően a közeli jövőben számos elővárosi és vidéki vonalra is kiterjeszt – olvasható az MTI-n megjelent csütörtöki közleményükben.

Megjegyezték, Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban már megszokott a kalauz nélküli közlekedési rendszer.

A következő lépésként szeptember 16-tól

  • Budapest és Esztergom között, valamint a Budapest–Győr vonalon a reggeli csúcsidőszakban Bicske és Budapest–Kelenföld között közlekedő G10-es,
  • egy-egy Déli pályaudvar és Komárom közötti S10-es,
  • valamint a hétvégente közlekedő egyes – szeptember 2-tól már Rába InterRégió elnevezésű – vonatokon

fog megvalósulni a jegyvizsgáló nélküli közlekedés – közölte a MÁV.

Hozzátették, hogy szeptember 30-tól a Budapest és Székesfehérvár közötti vonalon közlekedő S36 és G43-as járatokat, valamint a Déli pályaudvarról Százhalombattára és Pusztaszabolcsra induló S40-es vonatokat vonják be az új rendszerbe.

Október 14-től pedig az előváros keleti részét is eléri a változás.

A Nyugati pályaudvar és Monor között közlekedő S50-esek, hétköznap egyes ceglédi, illetve hétvégente egyes szolnoki vonatok, a Keleti pályaudvar és Sülysáp, illetve éjszaka Nagykátára közlekedő S60-osok és a Keleti és Gödöllő közötti S80-as személyvonatok fognak jegyvizsgáló nélkül közlekedni – írták.

Jelezték, hogy az érintett vonalakon teszt jelleggel vezetik be a kalauz nélküli közlekedést.

Az utazás során felmerülő utazási kérdéseket a MÁVDirekt telefonos ügyfélszolgálatán keresztül vagy a MÁV–VOLÁN-csoport új utazástervezőjén az EMMA-n és a MÁV-applikáción keresztül lehet tisztázni. Ezek elérhetőségéről is tájékoztatják az utasokat – közölte a vasúttársaság.

Tavasszal adtak ki közleményt a kalauz nélküli vonatok kapcsán

Április 7-től – vasárnap – kalauz nélkül közlekednek az S76-os vonatok Pilisvörösvár és Rákos között – jelentette be tavasszal a MÁV.

A Mávinform a szóban forgó vasárnap reggel azt közölte, hogy az első jegyvizsgáló nélküli S76-os szerelvények egyike, a Pilisvörösvárról 7:52-kor induló vonat műszaki hiba miatt nem közlekedett. A Facebookon közzétett tájékoztatás 8:ff10-kor jelent meg, 18 perccel a kalauz nélküli vonat tervezett indulása után.

Egy hozzászóló mellesleg azt írta, nemcsak a 7:52-es, hanem a Rákosról 7:06-kor és 7:36-kor indulni hivatott S76-osok sem közlekedtek. Mindezt alátámasztották a MÁV térképe Vonatinfóján és az Elvira vasúti menetrend-információs és jegyvásárló felületeken elérhető információk is.

Kapcsolódó: Mi történt? A MÁV bejelentette a „nagy dobását”, de csúnya égés lett belőle

Mi a helyzet a Keletinél?

Befejezték a helyreállítást a Keleti pályaudvarra bevezető vágányokon, így már Kőbánya felső és Ferencváros (Kelenföld) felé sincs korlátozás a vasúti közlekedésben – közölte a Mávinform kedden kora délután.

A Keleti pályaudvar előtt vasárnap este kisiklott a Claudiopolis nevű, Kolozsvárról érkező InterCity vonat 5 személykocsija. Senki sem sérült meg, de a baleset a vasúti közlekedésben jelentős fennakadásokat okozott.

Kapcsolódó:

Mi a fene történik most? Sürgős közleményt adott ki a MÁV (+fotó)

Valódi Hírek