Iszonyatos körülmények közt hagyta meghalni az anyját: Éveket tölthet a rács mögött

A büntetés súlyosbítását indítványozták a hatvani nővel szemben.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség büntetésük jelentős súlyosítását indítványozta azoknak a vádlottaknak, akik elmulasztották idős és beteg hozzátartozójuk gondozását, s ezzel az asszony halálát okozták – tájékoztatott csütörtökön az ügyészség.

Látták, mégsem tettek semmit

Az ítélet szerint a 79 éves sértett 2019 őszén ágyhoz kötött, mozgás és önellátásra képtelen állapotba került. A vele együtt élő lánya

tisztában volt édesanyja állapotával, ennek ellenére gondozását nem látta el.

Az idős asszonyhoz sem orvosi, sem gondozói segítséget nem hívott, nem mozgatta, nem fürdette. A házban rendkívüli kosz és bűz uralkodott. A sértettet rendszeresen látogatta az unokája és annak élettársa. Ők észlelték a házban uralkodó embertelen higiéniai állapotokat.

Tisztában voltak az idős asszony mozgásképtelenségével, mégsem tettek semmit azon kívül, hogy felszólították a vádlottat anyja gondozására, illetve arra, hogy hívjon orvost. A több heti ellátatlanság miatt rendkívül elhanyagolt sértetthez csak akkor hívtak mentőt, amikor eszméletlen állapotba került.

Az életét ekkor már a szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

Emberölés a vád

Az Egri Törvényszék az áldozat lányát különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés, míg unokáját és annak élettársát segítségnyújtás elmulasztása miatt ítélte el. Az emberölés miatt elítélt nővel szemben 10 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást szabott ki.

Az unokát és annak párját próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen a fegyházbüntetésre ítélt vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, míg

az ügyészség mindhárom vádlott terhére jelentős súlyosításért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetés mindhárom vádlott esetében indokolatlanul enyhe. A sértett szenvedését és folyamatosan romló állapotát látva a vádlottaknak fel kellett ismerniük, hogy az ápolás és orvosi segítségnyújtás heteken át történő elhanyagolása a sértett halálához vezethet.

Mulasztásuk szándékos volt, annak következményeit előre láthatták. Ennek ellenére a tőlük elvárható segítségnyújtást elmulasztották. A vádlottak büntetése az elkövetett cselekményük súlyával nem áll arányban. Ezért a fellebbviteli főügyészség tettarányos, lényegesen súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek