Baj van: Több tízezer embert rúgtak ki, felégett a munkaerőpiac (+videó)

Válságban az építőipar a kirúgások miatt?

Varga Mihály tavasszal azt állította, hogy lendületet vett a gazdaság. A kormány éppen a tárcavezető ezen megállapítása előtt jelentette be, hogy építkezéseket halaszt el a költségvetési hiány miatt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) év elején még növekvő építőipari teljesítményt mért.

Közben évek óta visszaesést tapasztalhatunk.

Rengeteg embert elbocsátottak az építőipar területén; meglesz a böjtje a kirúgások kapcsán hozott döntéseknek

2024-ben körülbelül 20 ezer embert bocsátottak el az építőiparból az előző évhez képest – mondta el Koji László az Építési Vállalkozók Szakszövetségének (ÉVSZ) elnöke az RTL Híradónak adott nyilatkozatában.

Zuhannak a megrendelések, mert a családok és a kormány is kevesebbet költ beruházásokra. Közben az építkezések 5 százalékkal drágultak az első félévben Magyarországon.

A szigetelőanyagokon lehet a legjobban érezni, hogy csökkent a kereslet az előző évhez képest. Hiába a kormányzati támogatás, az otthonfelújítási program hatását későbbre várják – mondta el Juhász Attila az Újház Zrt. igazgatósági elnöke a csatornának.

Visszaesett az építőipar, a lakosság kivár

Éves alapon 1,5 százalékkal, előző hónaphoz képest

6,5 százalékkal esett az építőipari termelés

idén júniusban a KSH friss adatai szerint. Ez többek között a drága hitelek és a még mindig 6 százalék körüli kamatszint miatt történt – foglalta össze a hírműsor.

Amíg 5 százalék vagy az alá nem csökken a forint alapú hitel kamata, a lakosság kivár és nem fog bele nagyobb értékű építésekbe – mondta el Koji László elnök.

Zuhanás és elbocsátások

A csatorna összefoglalta, hogy harmadával kevesebb szerződést kötöttek építési munkákra idén júniusban mint egy évvel ezelőtt.

Így dolgozóból is kevesebbre van szükség az építőiparban. 385 ezer embert foglalkoztattak tartósan a múlt év utolsó hónapjaiban az ágazatban, ehhez képest a 6 hónapnál tartósan tovább foglalkoztatottak száma

20 ezerrel csökkent

– emelte ki az ÉVSZ elnöke.

Már tavaly is súlyos problémák voltak

Megírtuk, hogy 2023 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületekkel kapcsolatos beruházások egy évvel ezelőttivel összehasonlított aránya 18,3, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján tavaly novemberben az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél.

Az RTL Híradó riportja alább megtekinthető:

Valódi Hírek