Most lett meg a következménye Szijjártóék jachtozásának: Hirtelen meglódult a szekér

Szijjártó és haverja jacht fedélzetén pihente ki a Covid első hullámának fáradalmait négy éve.

A gyár különösen fontos Szijjártó Péter külügyminiszternek, ő jelentette be annak felépítését is 2018-ban. A helyiek akkor több formában is tiltakoztak, hiszen egy mezőgazdasági szempontból is rendkívül értékes területre települ a gyár.

A kritikákkal mit sem törődve indult el az építkezés, a projekten szépet kaszál Mészáros Lőrinc, Szijj László és Garancsi István is.

A beruházásban több kormányközeli vállalkozó is érintett, most újabb szálat fedeztek fel.

Ez lenne a sikertörténet, amit korábban emlegetett a miniszter?

Szijjártó Péter 2022. június 1-jén a debreceni BMW-gyár alapkőletételén vett részt, amelyről több bejegyzést is posztolt. Ezek közül a legérdekesebb az volt, amelyben a külügyminiszter azt állította, Magyarország az elmúlt 12 évben „sereghajtóból éllovas” lett, illetve hatalmas munkanélküliséget követően immáron rekord szintű a foglalkoztatottság.

A kormányzathoz közeli barátok és üzleti körök foglalkoztatása biztosan.

Van mit a tejbe aprítani

A BMW gigaberuházására a kormány több részletben adott nagy mennyiségű pénzt.

A gyárhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére szánt százmilliárdok mellett csak a gyár építésére 12,3 milliárd forintot, a hozzá kapcsolódó akkumulátorgyárra 14 milliárd forint támogatást ad a kormány közpénzből – foglalta össze a Direkt36.

Előkerült a futsalos barát is

A portál egy új szereplőre is bukkant, aki nem kevés pénzt kaszál a projekten. A Benkő Szilárd tulajdonában álló Verbau Kft. ugyanis a gyárépítésben és a hozzá kapcsolódó vasúti fejlesztésben is részt vesz.

A kecskeméti Verbau Kft.-t 2022-ben vette meg Szijjártó Péter régi barátja, Benkő Szilárd. A Direkt36 tavaly nyáron írta meg, hogy Benkő azután vette meg a korábban is építőiparral foglalkozó céget, hogy az elnyert egy egymilliárdos állami támogatású projektet, a Hilti építését.

Több szálon profitált már a kormányból a közeli ismerős

Az Eutek Kft., ami Benkő másik cége 2020-ban közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott. Cserébe nem sokat kellett teljesítsen, mindössze egy 560 milliónyi forint értékű beruházást és 4 munkahely megtartását várták tőle – írták.

Megírtuk, hogy Szijjártó Péter egykori kabinetfőnöke és futsalos csapattársa, Benkő Szilárd is tagja volt annak a plakátrongáló csapatnak, amely 2018 tavaszán, a választási kampány hajrájában megrongálta a Jobbik óriásplakátjait. A plakátjaikat őrző jobbikosok rajtakapták a plakátrongálókat, a kezdődő verekedésnek rendőrök vetettek véget.

Benkő Szilárd annyira jó kapcsolatot ápol a külügyminiszterrel, hogy a nagy port kavart 2020-as horvátországi jachtos kiruccanására is elkísérte Szijjártót.

Ekkor a Lady MRD luxusjacht fedélzetén kapták őket lencsevégre.

Kifizetődő volt Szijjártó haverja számára jachtozás

A már 2015-ben is építőiparral foglalkozó Verbau Kft. árbevétele jelentősen megnőtt ezután. 2021-ben már meghaladta a 10 milliárdot, 2022-ben pedig 13 milliárd forint volt.

A lap értesülései szerint ebből 2 milliárd forint nyereséget tudott felmutatni, a tulajdonos pedig 1,3 milliárdot fizetett ki magának osztalék formájában.

2023-ban pedig a cég árbevétele már 22 milliárd felett volt – írta a portál.

(Kiemelt fotó: Átlátszó)

Valódi Hírek