Gyurcsány Ferenc: A küzdelem erkölcse

Aki egyszer is elárulta önmagát, az nem tudhatja, hogy hite mikor volt őszinte.

Aki elfáradt az csendben menjen haza!

„Amíg nem nem tudod, hogy a küzdelem lényegét tekintve ki vagy, addig ne menj küzdelembe! Ha még nem vagy elég erős, akkor ne menj küzdelembe! Mert nem az a baj, hogy becsapod önmagad, hanem az, hogy becsapsz másokat,

a harcba indulókat”

– hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke „A küzdelem erkölcse” című írásában rámutatott: aki elfáradt az csendben menjen haza! Ne rombolja a még mindig küzdők hitét, ne mondja, hogy értelmetlen a küzdelem, hogy felesleges, hogy nem lehet győzni.

Gyurcsány Ferenc bejegyzését alább közöljük:

„A küzdelem erkölcse

1. Amíg nem nem tudod, hogy a küzdelem lényegét tekintve ki vagy, addig ne menj küzdelembe! Amikor tisztáznod kell saját hited tisztaságát, erődet, kitartásodat, akkor azt ne a lelkesültség pillanatában, hanem a reménytelenség óráiban tedd meg! Ha akkor is erősnek, magabiztosnak érzed magad, akkor talán nekivághatsz.

2. Ha még nem vagy elég erős, akkor ne menj küzdelembe! Mert nem az a baj, hogy becsapod önmagad, hanem az, hogy becsapsz másokat, a harcba indulókat. Azokat, akik számoltak veled, akik azt hitték, hogy veled erősebbek lesznek, de végül nem,

sőt, ellenkezőleg, gyengítetted őket saját gyengeségeddel.

3. Aki elfáradt az csendben menjen haza! Ne rombolja a még mindig küzdők hitét, ne mondja, hogy értelmetlen a küzdelem, hogy felesleges, hogy nem lehet győzni, hogy megvilágosodott, hogy megváltozott a véleménye. A fáradtak hűségét az alázatos csend bizonyítja.

4. Aki átáll, az áruló. Elsősorban régi önmaga elárulója. Aki egyszer is elárulta önmagát, az nem tudhatja, hogy hite mikor volt őszinte. Korábban, mikor hitt küzdelme helyességében, vagy most, amikor megtagadta azt. Nincs egyszeri áruló.

Aki áruló, az mindig áruló marad,

mert ha elárulta a tegnapot, akkor bármikor elárulhatja a mát és majd elárulhatja a holnapot is.

5. Aki küzdelembe megy, annak először önmagát kell legyőznie, mert az ember természetes módon kétségek és dilemmák fogságában él, de a háborúban már nem lehet kétséged. Ez a háború legnagyobb áldozata. Aki erre nem képes, az ne menjen háborúba.

Az üljön ki a fűbe, nézzen fel az égre vagy lehajtott fejjel nézzen önmagába és próbáljon meg rendet tenni az örök rendetlenségben, de egy dolgot ne tegyen:

ne mutassa magát harcosnak, mert nem harcos ő, hanem túlélő.

6. Értük harcolunk. A túlélőkért.”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek