Kiakadt Dobrev Klára: Lesöpörte az ügyészség a földmaffiás Sulyok elleni perindítási kérelmét

„Mosdatják a bűnözőt!” – fogalmazott Dobrev.

A Fővárosi Főügyészség 2024. augusztus 1. napján kelt állásfoglalásával elutasította Dobrev Klára csongrádi ingatlanok jogellenes megszerzésére utaló kérelmét – írja a Főügyészség mai sajtóközleményében.

Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, a csongrádi földmaffia tagjaként magyar termőföldeket játszott külföldi kézre, strómanokon és zsebszerződéseken keresztül, eszerint pedig köztörvényes bűnöző – állította bizonyítékokkal alátámasztva korábban Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

A 2000-es években megkötött zsebszerződések miatt Dobrev májusban feljelentést tett. Ezt a Fidesz már akkor is megpróbálta bagatellizálni, elutasítva azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy Sulyok Tamást megfosztanák hivatalától.

Megmagyarázza az ügyészség, miért nem történt bűncselekmény

Most azonban a földmutyi ügyét az ügyészség sem vizsgálja tovább. Mint írják, az ügyészség a kérelem alapján az iratokat beszerezte, és a hét ingatlan földhivatali iratait, valamint az adásvételi szerződések semmissége miatt korábban folyamatban volt polgári perben keletkezett bírósági ítéleteket megvizsgálta.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a Csongrád megyei termőföldszerződések megkötéskor a felek „nem színleltek”, a szerződés a „jó erkölcsbe nem ütközött”, és tévedésbe ejtés miatti érvénytelensége sem állt fenn. A szerződés az ügyészség szerint nem ütközött a megkötésekor hatályos termőföldtörvénybe sem, mert az ugyan tiltotta a termőföld külföldiek tulajdonába kerülését, azonban a perbeli esetben magyar állampolgárok kötöttek egymással adásvételi szerződést.

Nem tartják teljesíthetőnek a kérelmet

Az ügyészség nem tartja teljesíthetőnek a keresetindítási kérelmet, mert egy ingatlannál szerintük egyértelműen megállapítható, hogy az jogszerűen, érvényes és hatályos jogügyletek eredményeként került a jelenlegi magyar állampolgár tulajdonosához. A további hat ingatlan a Magyar Állam tulajdonában áll, amelyeket jelzálog terhel, de az ezek alapjául szolgáló kölcsönszerződések semmisségére utaló tény sem merült fel.

Azt is vizsgálta az ügyészség, hogy az 1995 augusztusában megkötött ügyvédi ellenjegyzést nem tartalmazó, Igazolás elnevezésű irat és az adásvételi szerződés együtt vizsgálva zsebszerződésnek minősült-e. De mivel a német nyelvű okiratban foglalt megállapodástól a felek utólag elálltak, így az az ügyészség szerint nem volt a jogszabályok kijátszására alkalmas.

Dobrev Klára kiakadt

Dobrev Klára a közösségi oldalán kommentálta az ügyészség csütörtöki döntését:

„Mosdatják a köztörvényes bűnt, mentik a köztörvényes bűnözőt!

Azt teszik, ami miatt a NER-t NER-nek hívjuk, a fideszes bűnt mentegetik, ahelyett, hogy üldöznék. Mert ma még a saját kutyájuk kölykének mindent szabad.

De nem lesz ez így mindig. Eljön majd a pillanat, amikor a független ügyészség is kimondja: Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző, aki törvényellenesen, bűnszervezetben, magyar termőföldeket játszott külföldi kézre, strómanok és zsebszerződések segítségével.”

– írta a DK európai parlamenti képviselője.

Valódi Hírek