Megunták Orbánék ígérgetését a fogyatékos gyerekek szülei, az állam helyett maguk építik meg a bentlakásos otthont

Nincs több idejük várni.

Annak ellenére, hogy kormány azt sulykolja, hogy a magyar uniós elnökségi programok során kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők az akadálymentesítésre, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyeinek biztosítására, megint tanúi lehettünk, hogy egy állami feladat megoldását végül magánemberek végzik el, mert nincs idejük kivárni, hogy az állam mikor lép végre.

Több szülő évek óta harcol az állammal azért, hogy fogyatékossággal élő gyermekük ne több száz fős intézmény falai között éljen, amikor ők már nem tudják gondozni őket.

Sokéves pereskedés után most döntésre jutottak, maguk építik fel az otthont gyermekeiknek.

Állami megoldás híján maguk építkeznek

A szülők budapesti támogatott lakhatási formát szerettek volna biztosítani már felnőtt gyermekeiknek, de semmilyen érdemi megoldást nem találtak. Nem szerették volna, ha fogyatékossággal élő gyermekeik zsúfolt és nem megfelelő gondozást nyújtó intézményben kell éljenek azután, amikor a szülők esetleg már életkoruknál vagy egészségügyi állapotuknál fogva nem tudnak róluk tovább gondoskodni.

Bíróságon is volt az ügy

Több éves pereskedést követően, bár a bíróság kimondta:

„az állam sérti a fogyatékossággal élő emberek és az őket otthon gondozó szüleik személyiségi jogait azzal, hogy nincs olyan lakás, amelyben a felnőtt fogyatékos emberek támogatással élhetnének”,

az érintettnek mégsem biztosítottak megfelelő lakást. A felajánlás amit kaptak, nem volt sem támogatott lakhatási forma, sem budapesti elhelyezkedésű.

Így tehát az egyik érintett szülő, a 64 éves Schilling Magdolna is csak

olyan lakhatási lehetőséget kapott volna 41 éves fogyatékossággal élő fia számára, ami 2-300 kilométerre választotta volna el őket,

és nem is támogatott lakhatási forma volt – írja a Népszava.

Megdöbbentő választ küldött a Belügyminisztérium

A Belügyminisztérium Szociális és Gyermekvédelmi főigazgatósága is megdöbbentő választ adott kérvényükre:

„Tájékoztatom, hogy állami fenntartásban működő támogatott lakhatási szolgáltatás a fővárosban jelenleg még nem áll rendelkezésre, és lakóotthon sem működik.”

Valamint azt, hogy „2036-tól talán elkészülnek a vágyott lakóotthonok.”

Cselekedniük kellett

Így nem maradt más megoldás az aggódó szülőknek, mint cselekedni. Egytől egyig a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány tagjai, így ezen a szervezeten keresztül próbálják megoldani az építkezés finanszírozását.

Simonics Benjamin projektmenedzser a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy találtak egy üres telket Rákospalota és Zugló határán, amely a Fővárosi Önkormányzat tulajdona. Ezt a telket adja nekik a főváros tartós használatba, miután megtörténik a telekrendezés. Az építkezést megelőző és az utána következő teendőkhöz sok felajánlást kaptak, emellett pályázati pénzekből finanszírozzák azokat.

Egy mérnöki iroda már elkészítette a koncepciót és kész a látványterv is. Hamarosan az építkezés részletes költségvetése is a kezükben lesz,

körülbelül 300 millió forintos kiadással számolnak.

Egy televízió dokumentumfilmet is készített róluk, ezt egy európai fesztiválon fogják bemutatni.

A jövő még kérdéses, de a szülők elszántak, ha a gyermekeikről van szó

A szülők kihívással kell még szembenézzenek, mielőtt nyugodt körülmények között tudhatnák gyermekeiket. A lapnak nyilatkozó projektmenedzser ugyanis már most rávilágított:

„Az ellátási forma nagyon költségigényes, az ott dolgozók kiválasztását, a pénzügyi fenntarthatóságot a kivitelezés megkezdésével párhuzamban szükséges elkezdeni, ez is a közeljövő feladata”

– mondta a lapnak Simonics Benjamin.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek