FRISS: Azonnal megszólalt Orbán szócsöve, miután az EU ráborította a trutyis vödröt kormányra (+videó)

Bóka János reagált, miután az EU fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak.

200 millió euróra bírságolták a magyar kormányt

Megírtuk, hogy az Európai Bizottság július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak. Egy friss ítélet szerint ugyanis hazánkat 200 millió euróra bírságolta, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezte az Európai Unió Bírósága – a magyar menekültügyi szabályokkal összefüggésben.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a történtekre reagálva közölte, hogy

„egyes sajtóértelmezésekkel szemben az Európai Unió Bíróságának június 13-i ítélete

nem kötelezi Magyarországot

sem illegális migránsok befogadására, sem az ország jogszerű határvédelmi intézkedéseinek feladására”.

Mint kifejtették:

„az ítélet valójában azt állapította meg, hogy

Magyarország nem hozott meg több olyan intézkedést

a menedékkérők kérelmeinek elbírálási eljárása és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeliek visszaküldése tekintetében, amelyek meghozatalára a tagállamok által közösen elfogadott és más nemzetközi megállapodásokra is épülő uniós jogszabályok kötelezik az országot”.

45 napot kaptak Orbánék

A bizottság tájékoztatást kért a magyar kormánytól, hogy az miként kíván eleget tenni a június 13-án, tovább a 2020. december 17-én hozott ítéleteknek. Emellett

45 napos határidőt szabtak Orbánéknak a 200 millió eurós bírság megfizetésére.

Hazánk jelenlegi tartozása mellesleg több mint 240 millió euróra rúg, az összeg pedig naponta emelkedik 1 millióval (!). Amennyiben Orbánék nem tartják be a 45 napos határidőt, újabb felszólítást fognak kapni, ám már csak 15 napjuk lesz a teljesítésre. Ráadásul ha ezt követően sem fizetnek,

az uniós testület kamatokkal növeli majd az összeget, elkezdi annak behajtását a hazánknak járó közösségi támogatásokból

hívta fel a figyelmet a Népszava.

A napi 1 millió eurós bírsággal kapcsolatban megjegyezték: azt 45 napon belül rendeznie kell a kormánynak, különben számolhatnak a levonással. A bizottság ugyanakkor egyelőre csak érdeklődött, hogy milyen intézkedéseket terveznek Orbánék.

Az ítélet után megszólalt Bóka János EU-ügyi miniszter

Bóka János, európai uniós ügyekért felelős miniszter az RTL-nek reagált az Európai Bizottság fizetési felszólítására. Azt mondta,

az EU kéthavonta küldi majd a fizetési felszólításokat,

amelyek befizetésére 45 nap áll a magyar kormány rendelkezésére. Amennyiben Magyarország nem fizet, úgy a teljes összeget levonják a hazánknak járó uniós támogatásokból – árulta el a miniszter.

„Ezt a bírságot Magyarországnak szerződéses kötelessége befizetni, amennyiben ezt nem tesszük meg, akkor

a Magyarország számára rendelkezésre álló egyéb forrásokból levonják”

– rögzítette a miniszter, hozzátéve, szerinte két egymástól elkülönülő kérdésről van szó: az egyik a bírság befizetése, a másik pedig a bírság alapjául szolgáló bírósági ítéletnek való megfelelés, amelyet vizsgálnak – magyarázta Bóka János.

Elmondta: az Európai Bizottság arról tájékoztatta őket, hogy szeptembertől készen állnak az egyeztetésekre, amelyek leginkább az ítéletnek való megfelelés mentén fognak zajlani. Ezekre az egyeztetésekre Magyarország is készen áll a szeptembertől – fűzte hozzá.

„A szerződések alapján ennek az összegnek a befizetése Magyarország Kormányának kötelezettsége”

– válaszolta Boka János arra vonatkozóan, hogy az Orbán-kormány nem fogja-e hátráltatni a kifizetéseket mégis.

„Egyelőre vizsgáljuk, hogy hogyan lehet a bírósági ítéletnek megfelelni úgy, hogy »Magyarország stratégiai érdekei és a magyar állampolgárok nemzeti konzultáció során és népszavazás során kifejezésre juttatott akarata egyértelműen érvényesüljön«”

– mesélte Bóka János.

Videó:

Kapcsolódó:

Főhet a fejük Orbánéknak: Az EU megüzente, hogy elindult a visszaszámlálás

Perkálhatnak Orbánék: Hatalmas büntetést kaptak egy nemzetközi botrányt kavart ügy miatt

Elszabadult a pokol: Orbán beszélő feje felrobbantotta a hidat az EU és Magyarország között

Valódi Hírek