Meghalt Dr. Kertész György

Kertész György 97 éves volt. Nyugodjon békében!

97 éves korában meghalt Dr. Kertész György, a Vízipók-csodapók című népszerű mese forgatókönyvének írója. A hidrobiológusként és egyetemi tanárként is dolgozó író halálhírét fia jelentette be közösségi oldalán.

Kertész György alkotása generációknak adott örömet

A Vízipók-csodapók című mese, amelyből három széria is készült, generációknak okozott örömet. Az első szériát 1975–76-ban, a másodikat 1980-ban, a harmadik 1985-ben készítették, összesen 39 epizóddal, a Magyar Televízió megrendelésére.

Az első két sorozatot a budapesti Pannónia Filmstúdióban készítették, majd a Kecskemétfilm Kft. vette át a harmadik széria elkészítését.

A forgatókönyvet Bálint Ágnes és Dr. Kertész György írták.

Kertész György halálhíréről fia kedd reggel számolt be közösségi oldalán

„Tartalmasan, szeretetben töltött 97 év után édesapánk ma éjjel elköszönt a földi léttől.

Egészen utolsó hónapjaiig alkotott, életében többet adott, mint kért.

Generációkat tanított szakmára, emberségre, a természet szeretetére. Emlékezzünk rá mindazzal, amit adott, amivel előrevitt bennünket”

– írta bejegyzésében az író fia, ifjabb Kertész György.

(Kertész Gyuri/Facebook)

Példamutató életet élt

Dr. Kertész György 1927. március 30-án született Nyíregyházán. Bár elsősorban íróként vált ismertté, hidrobiológusként és egyetemi tanárként is dolgozott. 1950-ben természetrajz-földrajz szakon szerzett tanári diplomát. Abban az évben a Természettudományi Kar Állatrendszertani Tanszékén gyakornok lett.

37 éven át oktatóként és tudományos munkatársként segítette a kar munkáját.

1987-től 1992-es nyugdíjba vonulásáig az ELTE Tanárképző Főiskolai Kara Biológiai Tanszékének vezetőjeként állatrendszertan, állatföldrajz, ökológia és evolúció előadásokat és gyakorlatokat tartott – írta a diafilm.hu.

Nyugdíjasként Debrecenben és Nyíregyházán is tanított – 2000-ben pedig az ELTE rektorától vehette át az aranydiplomát. Egész életében sokrétű munkát végzett több helyen is, dolgozott a Fővárosi Csatornázási Művek laboratóriumai, halgazdaságai és haltenyésztési telepeinél.

Valamint speciális vizsgáló módszerekkel részt vett a BM Bűnügyi Laboratóriumának munkájában is.

Valódi Hírek