Itt a Trump elleni merénylet eddigi legsúlyosabb következménye: Vége

Lemondott a titkosszolgálat igazgatója a Donald Trump elleni merénylet után.

Lemondott a Donald Trump elleni merénylet közben elkövetett hibák miatt Kimberly Cheatle, az Egyesült Államok Titkosszolgálatának (Secret Service) igazgatója. Donald Trump ezzel nagyjából egy időben szintén közzétett egy posztot a közösségi médiában.

A Donald Trump elleni merénylet megrázta a közvéleményt

Hétfőn az Egyesült Államok képviselőházában már tartottak egy meghallgatást, amelyen

Kimberly Cheatle-t mindkét nagy párt képviselői lemondásra szólították fel.

Kimberly Cheatle 2022 augusztusa óta volt a Secret Service igazgatója. Az utóbbi évtizedek „legjelentősebb műveleti kudarcának” nevezte azt, ami a Trump elleni merénylet közben történt. A hétfői meghallgatáson azt mondta a törvényhozóknak, hogy

teljes felelősséget vállal a mulasztásokért,

azonban akkor volt hajlandó lemondani.

A Guardian angol hírportál információi szerint kedden le is mondott az igazgatói tisztségéről. Kimberly Cheatle egy levélben jelentette be távozását, amelyben úgy fogalmazott:

„A titkosszolgálat ünnepélyes küldetése az, hogy megvédje nemzetünk vezetőit és pénzügyi infrastruktúráját.

Július 13-án nem tudtuk teljesíteni ezt a küldetést.

Az elmúlt héten intenzív volt az ellenőrzés, és ez továbbra is így lesz, mivel a műveleti tempó fokozódik. Igazgatóként teljes felelősséget vállalok a biztonsági mulasztásért”

– tette hozzá.

Donald Trump a bejelentést követően azonnal reagált

A republikánus jelölt saját közösségi oldalán, a Truth Socialön szinte a lemondásról szóló első hírekkel egy időben tett közzé egy bejegyzést, amelyben azt írta:

„A Biden/Harris-kormányzat nem védett meg megfelelően, és kénytelen voltam golyót fogni a demokráciáért.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ezt tehettem!”

(Donald J. Trump / Truth)

Joe Biden még nem nevezte meg az új igazgatót

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden közleményben ígérte, hogy hamarosan kinevezi a Secret Service új igazgatóját. Kimberly Cheatle-nek pedig megköszönte az eddigi munkáját.

„Az Egyesült Államok Titkosszolgálatánál befutott karrierje során

önzetlenül elkötelezte magát és kockáztatta életét nemzetünk védelme érdekében.

Külön köszönjük neki, hogy a mi kormányzásunk alatt vállalta a felkérést a titkosszolgálat vezetésére, és hálásak vagyunk a családunknak tett szolgálataiért.

Vezetőként becsület, bátorság és hihetetlen integritás kell ahhoz, hogy valaki teljes felelősséget vállaljon egy olyan szervezetért, amely a közszolgálat egyik legnagyobb kihívást jelentő feladatával van megbízva”

– írta Biden.

Merényletet követtek el Donald Trump ellen egy választási nagygyűlésen

Mint ismert, a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott választási nagygyűlést Donald Trump amerikai elnökjelölt július 13-án, akire beszédének hatodik percében rálőttek. Trump a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei vették körbe.

A volt elnököt ezt követően lekísérték a színpadról, konvoja elhagyta a helyszínt. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási rendezvénye volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt.

Valódi Hírek