Lebukott a miniszterelnök: A Magyar Honvédség luxusrepülőgépe ment titokban a Horvátországban nyaraló Orbánhoz

Nem volt olcsó, de a magyarok „szerencsére” kifizették ezt IS Orbánnak.

Mennyibe fájt a magyaroknak Orbán kitérője?

Kiderült: a magyar adófizető állampolgárok ezúttal 3 millió forinttal támogatták Orbán Viktor kormányfő horvátországi vakációját, ugyanis cirka ennyit kóstált az a kis kitérő, amelyet a Magyar Honvédség kormánytagok által használt luxusrepülőgépe tett meg Orbán kedvéért – hívta fel a figyelmet a Magyar Hang.

Orbán nyaralása közben tett kitérőjéről elsőként Hadházy Ákos számolt be közösségi oldalán. Közlése szerint Orbán dél-horvátországi nyaralásáról az angliai Woodstockba utazott, a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű repülőgépe, egy Dassault Falcon 7X pedig hajnalban felszállt Budapestről, majd a spliti repülőtéren szállt le. Hadházy Ákos mindezt légiforgalmi radarfelvétellel bizonyította.

A repülőgép a kitérőt követően még hat óra előtt tovább is indult az Egyesült Királyságba, majd később leszállt az angliai Brize Norton repülőterén, amely 23 percrnyi távolságra van autóval Woodstocktól – tájékoztatott a politikus.

Felbukkant Szíjj László luxusjachtja is

A Hadházy által közzétett képen egyébként a My Artemy nevű luxusjacht is szerepel, amely honvédségi repülőgép felszállását követően után, szintén Splitből indult tovább Trogir irányába. Az Átlátszó korábban arról írt, hogy ennek a luxusjachtnak (is ) Szíjj László a tulajdonosa egy máltai offshore cégen keresztül.

A lap Aircraftcostcalculator portálon elvégzett számításaiból kiderült, hogy pontosan mennyibe kerülhetett a magyar adófizetőknek ez „kis kitérő”. Jelezték, az 55 perces út több mint 500 kilométeres többletet jelentett ahhoz képest, mint ha a Dassault Falcon 7X közvetlenül repült volna Budapestről Brize Nortonba. A lap 9470 dollár/üzemórával kalkulált a repülőgép esetében, amely jelenlegi árfolyamon számítva cirka

3,3 millió forintot jelent.

Az üggyel kapcsolatban Hardy Mihály repülési szakértő elmondta:

„Ez egy reális becslés, amelyben benne van a karbantartás, a személyzet és az üzemanyag ára is. Ha bérelték volna, még többe kerülne”.

Hozzátette: eleve szemfényvesztés, hogy a repülőt honvédséginek nevezik, hiszen ezt a típust a világon mindenhol üzleti vagy magángépként tartják számon. És eleve beszédes, hogy főként kormánytagok használják.

Kapcsolódó:

Gyurcsány Ferenc keményen beolvasott Orbánnak, miután különös hírek érkeztek a miniszterelnökről

Nem találod ki, hol nyaral Orbán Viktor (+fotó)

Valódi Hírek