Elképesztő! Meghódította Magyarországot a korábban kihaltnak hitt ragadozó (+fotó)

Az aranysakál az elmúlt évtizedekben szélsebesen elterjedt Európában.

Mára az ország 86 százalékán megtalálható az aranysakál. A faj átlagos éves növekedési üteme eléri a 40 százalékot. Így a magyarországi lehet a legnagyobb populáció Európában. Minderről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tájékoztatta az MTI-t a minap.

Mint kifejtették, Magyarország volt az egyik első ország Európában, ahol az aranysakál az 1980-as éveket követően ismét megjelent. Ennek ellenére a toportyán vagy nádi farkas néven is ismert ragadozót a magyar Vöröskönyv szerzői 1989-ben kihaltnak tekintették, mivel az utolsó ismert és hivatalosan bejelentett egyedet még 1942-ben lőtték ki.

Az aranysakál az elmúlt évtizedekben sebesen elterjedt Európa-szerte.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár 1995-től 2021-ig terjedő adatai alapján a MATE kutatói a faj térbeli terjeszkedését és populációdinamikáját vizsgálták. Az aranysakál elterjedési területének bővülése Magyarországon a délnyugati régióban, a Dráva feletti részen kezdődött. Az állományok nagyon gyors növekedést mutattak, a faj terjedése továbbra is hasonló ütemű maradt – részletezték.

Időközben az ország északkeleti és északnyugati részén is új állományok alakultak ki, ezek az újonnan betelepült populációk tovább bővültek, és további területeket foglaltak el a központi régióban – fűzték hozzá.

Az aranysakál sikeresen meghódította az egész országot, kivéve a legészakibb és északnyugati csücsökben lévő területeket. A populáció terjeszkedési üteme csupán az utolsó években csökkent, ami arra enged következtetni, hogy az aranysakál populáció – amely elérheti a 60 ezer egyedet is – hamarosan stabilizálódik, hiszen a növekedés elérte a maximumot Magyarországon – fogalmaztak a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek