Gyurcsány Ferenc: A Tisza szerint csak ők léteznek, mindenki más húzzon a csudába. Ez nem fog működni!

Dráma jön 2026-ban, ha ez így marad.

„Maga miért nem mond le? Egyvalakinek van ehhez igazán köze: magának. Hisz-e abban, hogy amit csinál, az jó? A Demokratikus Koalíció hisz abban, amit csinál, akkor hadd csinálja.”

– válaszolta Gyurcsány Ferenc a saját lemondását firtató kérdésre a Telexnek adott keddi videóinterjújában.

„Maga ne azzal foglalkozzon, hogy én miért csinálom. Csinálja maga is!”

– mondta a DK elnöke, hozzátéve: pártja azt mondja, hogy jöjjenek minél többen, csinálják, küzdjenek meg.

Gyurcsány kifejtette: szerinte az egy mérgezettség, egy fertőzöttség, hogy a magyar politikában egyfajta szabadcsapatok valakiket állandóan meg akarnak ölni.

A pártelnök világossá tette, hogy a DK belső világának (amely mintegy 30 embert jelent: elnökségi tagokat, a frakció tagjait, vidéki erős embereket) meggyőződése, hogy

ha hozzányúlnak a pártelnök személyéhez, az gyengíti a pártot.

Média, sajtó, vita a 444-gyel

Ezek után hosszan a sajtóról, médiahelyzetről kérdezték a legnagyobb baloldali párt elnökét.

Gyurcsány leszögezte: pártjának nincs saját sajtója, nincs olyan médium, amelynek birtokosai, tulajdonosai lennének.

Természetesen kérdezték az örök slágertémáról, a Nyugati Fényről is, hiszen a konkurens portálokat mindig roppant módon érdekli, hogy mi van lapunk háza táján.

Gyurcsány elmondta: nem tudja felidézni, mikor találkozott utoljára a Nyugati Fény főszerkesztőjével, de az elmúlt egy évben biztosan nem, arról pedig, hogy a Telex riporterének véleménye szerint a Nyugati Fény politikai álláspontja közel van a DK-éhoz, azt mondta:

„Hála Istennek, bárcsak lenne még négy másik ilyen lap is!”

Hozzátette: egy politikai irányzatot támogatni nem bűn, az a bűn, ha valaki magát függetlennek mondja, és közben egy párt ellen támadást indít, vagy ha valaki önmagát függetlennek mondja, de közben a főszerkesztő meghatározza, hogy a következő hetekben az összes tétet erre a politikusra tesszük fel. (ahogy az történt Magyar Péter esetében a Telexnél, 444-nél, HVG-nél a választási kapányban – a szerk.)

A riporter ezután arról faggatta a DK elnökét, hogy amikor a NER komoly nyomást helyez a „független” sajtóra, akkor adekvát dolog-e úgymond nekimenni a sajtónak? (ez alatt vélhetően azt értette, hogy Gyurcsány a DK politikai ellenfelének minősítette a 444.hu nevű weboldalt, ahol kocsmai színvonalú fröcsögés jelent meg a DK elnökéről)

„Ön szerint adekvát, hogy a magát demokratikus elkötelezettségűnek mondó sajtó gonoszabbul bánik ennek a rendszernek az ellenzékével, mint magával a rendszerrel?”

– válaszolta Gyurcsány, aki szerint rendkívül fertőzött a közélet, és a viszonylag kevés egészségesen maradt szervezet egyike a DK, „mert mi azok vagyunk, akiknek látszunk”.

Ha politikai szereplővé válik egy portál, akkor felvesszük a kesztyűt!

A pártelnök szerint a sajtó szerepében semmiképpen nincs benne, hogy ha magát függetlennek mondja, akkor harcosan részt vesz a politikai küzdelemben, az egyik szereplő mellett, a másik ellen.

„Ha van ilyen szerepe, akkor attól a pillanattól kezdve ő politikai szereplővé válik. Amikor a szakács kimegy tüntetni a térre, akkor ő abban a szerepében nem szakács. Amikor beszáll a politikai küzdelembe az egyik lap, és leplezetlenül az egyik pártot támogatja, és leplezetlenül a másikat öli, akkor azt mondom, hogy oké, tök rendben van, de akkor felvesszük a kesztyűt!”

– utalt arra, hogy az EP-kampányban a Telex-444-HVG világ egészen szemérmetlenül Magyar Pétert kampányát tolta, és a DK-t taposta.

„Nem lehet magamat függetlennek mondani, hogyha egy választási időszak három hónapjában teljesen nyilvánvalóan minden támogatást megadok az egyik párt ismertségének, elfogadottságának növelése érdekében, és bármit megcsinálok a másik ellenében.”

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy miért adott néhány hete az Indexnek interjút, Gyurcsány úgy válaszolt: azt gondolta, hogy Rónai Egon kérdezni fog és nem vádolni.

„A maga kollégáinak jó része azt hiszi, hogy akkor jófej, ha belém rúgott.” – tette hozzá.

Mi lesz Magyar Péterrel és a Tisza Párttal?

Az interjúban szóba került a Tisza Párt és Magyar Péter is.

Ezzek kapcsolatban a baloldali pártvezető elmondta: az a Tisza párt, amelynek vezetője

  • Orbán nézeteit osztja Európa ügyben,
  • Orbán nézeteit osztja jogállami kérdésekben,
  • Orbán nézeteit osztja konzervativizmus versus progresszió ügyében,

az nem tudja egyesíteni az Orbánnal szembenálló ellenzéket, hiszen az ellenzék ennél sokszínűbb.

A riporter szóba hozta a korábbi választásokat is: 2018-cal kapcsolatban Gyurcsány emlékeztetett azokra a kisebb „ellenzéki” pártokra, amelyek nem léptették vissza a jelöltjeiket az esélyes ellenzéki jelölt javára, ezáltal számos választókerületben tevékenyen hozzájárultak, hogy nevető harmadikként a fideszes jelölt kerüljön ki győztesen.

A Márki-Zay Péter vezetésével elveszített 2022-es választásokkal kapcsolatban pedig Gyurcsány emlékeztetett, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az előválasztás éjszakáján meghirdette az ellenzék leváltásának programját.

„Nézzék, úgy nem lehet nekimenni ennek a kormánynak, hogy valaki, aki a mi táborunkat vezeti, az valójában nem szervesül lelkileg, emberileg, politikailag velünk, hanem leginkább undorodik attól a világtól, amelynek miniszterelnök-jelöltje. Ebben nekünk egy bűnünk van, hogy odaengedtük.”

– fogalmazott a DK elnöke, hozzátéve:

„Az nem együtt indulás, hogy felírják a nevünket egy lapra. Az az együtt indulás, hogy megveszünk egymásért, hogy ugyanazt akarjuk, hogy lehet látni mindegyikünk szemén, hogy elhiszi.”

A DK elnöke szerint dráma előtt állunk 2026-ban. Orbán mellett nagyjából ugyanannanyian vannak, mint Orbán ellen. Ha az ellenzék nem érti meg, hogy nincs más útja, mint a

teljeskörű, jóhiszemű, bizalmi együttműködés,

akkor bajban vagyunk – fogalmazott.

A Tisza által jelentett fő konfliktus ez:

a Tisza azt mondja, hogy csak egy párt létezik, és az ő, és mindenki más menjen a csudába. Ez nem fog működni.

Amikor a DK erősödő fázisban volt, olyan szövegek mentek, hogy a DK „kannibalizálja” a többieket. Most ennél sokkal több történik, most feláll valaki, aki azt mondja, hogy csak ő, és elvárják, hogy tapsoljunk neki. Hát miért tapsolnánk? Nem ilyen országot akarunk! – fogalmazott Gyurcsány.

„Afelől nincs kétségem, hogy az az alapösztöne a Tiszának és Magyar Péternek, hogy majd ő lediktálja, hogy ki legyen a 106 képviselő, és akinek nem tetszik, az menjen a csudába. Azt gondolom, hogy ez tőlünk függetlenül dráma. Ez a tragédiája ennek az országnak, ha valaki idáig el tud jutni.”

– fogalmazott a jövőt illetően Gyurcsány Ferenc, akivel a teljes beszélgetést itt nézheted végig:

.

Valódi Hírek