Egy praktikus higiéniai eszköz a mozgáskorlátozottak segítésére: a zuhanyülőke

A mozgáskorlátozott személyek számára a tisztálkodás küzdelmes lehet, viszont egy zuhanyülőkével nagymértékben megkönnyíthetjük ezt a kötelező teendőt.

A problémát leginkább az okozza, hogy eleve balesetveszélyesebb helyiségnek számít a fürdőszoba, mivel a nedves felületek növelik az elcsúszás kockázatát, ugyanakkor a zuhanyzóba be- és kilépés során szintén magas az elesés rizikója.

A Rehaker.hu kínálatából zuhanyülőkék többféle típusát is beszerezhetjük, köztük például háttámlásat, állítható lábbal rendelkezőt, sőt, még falra szerelhető változatot is, de akár kerekekkel ellátottat is.

Milyen előnyökkel jár a használatuk?

A fürdetőszékek, zuhanyülőkék legfőbb előnye, hogy általuk megoldható a fürdetés kényelmesen, biztonságosan, illetve komoly segítséget jelentenek a be- és kiszálláskor is. A praktikus eszközökkel a beteg részben visszanyerheti az önállóságát a tisztálkodás során, hiszen minimális segítség mellett elvégezheti a megszokott higiéniai teendőjét.

Mindkét fél egyszerre nyerhet egy efféle eszköz révén, ugyanis a mozgáskorlátozott személy bizonyos fokú önállóságra tehet szert, ami jót tesz az önbecsülésének, és javíthat az életminőségén, másrészt a gondozó számára is könnyebbség, hiszen kisebb megterhelés mellett láthatja el ápoló, segítő célját.

Falra szerelhető vagy háttámlás változat mellett döntsünk?

Mindegyik típus számos előnnyel rendelkezik, előbbi helytakarékos, utóbbi pedig hordozható, mobilis változat.

Kiváló választás például a GMED háttámlás zuhanyülőke, amely időtálló, strapabíró tervezésű. Rozsdamentes alumíniumból és műanyagból készült, így nemcsak tartós, de a speciális műanyag felületnek köszönhetően egyáltalán nem is csúszós. Lábai állíthatóak az igényekhez mérten, 33-54 cm között, 5 szinten. A csúszásmentes talpazat szintén hozzájárul a biztonságos használathoz. További előnye, hogy kis súlyú, így a mozgatása nem jelent problémát. Ülőfelülete lyukacsos, ezáltal a víz optimálisan elfolyik.

Ellenben egy falra szerelhető kivitel, mint amilyen a B-4311-es modell is, egyszerűen rögzíthető, könnyen alkalmazható, valamint helytakarékos. Általa egy fix eszközt kaphatunk, amely bármikor igénybe vehető, de akármikor fel is hajtható, ha épp nincs rá szükség. Ezáltal nem lesz útban a zuhanyzóban, kádban. A magassága állítható 35-55,5 cm között, illetve 100 kg a teherbíró kapacitása. A biztonságos rögzítéséhez alapfeltétel a legalább 80 mm-es vastag fal (beton, tégla, kőfal).

Hatalmas segítség a mindennapokban

A zuhanyülőkék, fürdetőszékek által könnyebben megoldható a mozgáskorlátozottak, idősek mosdatása, vagy akár a részben önálló tisztálkodás. Mivel manapság már rengetegféle változat elérhető, kedveskedhetünk a gondozott számára, és választhatunk egyéni igényeihez és fizikai állapotához mérten praktikus segédeszközt. A Rehaker.hu kínálatában megtalálhatjuk a legmegfelelőbb típust.