Most van baj: Egyetlen ember jelentkezett a fontos képzésre, erre ráfaragnak az iskolások

Ez tényleg rémisztő! Az ELTE tanárképzésére szinte senki nem jelentkezett.

Hiába hangoztatta a kormány sikerként a pedagógus-béremelést, már akkor kiderült, milyen átverés volt. Ahogy megírtuk akadt, akinek mindössze 3 forinttal emelkedett a fizetése. Már a felsőoktatási jelentkezéseknél érezhető a következmény, ezt látva elgondolkodhatunk,

lesz-e elég tanár bizonyos tantárgyak esetén gyermekeink számára, ha a jelenleg tanító pedagógusok nyugdíjba mennek majd.

Mindössze egyetlen jelentkező az első helyen

Pár hét és megtudhatják a felsőoktatásba jelentkező fiatalok, kik nyertek felvételt az általuk megjelölt képzésekre.

Az eduline.hu összeállítást készített azokról a nappali tagozatos szakokról, amelyeket csak egyetlen diák jelölt meg első helyen. A pedagógusképzések esetében 220 ilyen osztatlan nappali tagozatos állami ösztöndíjas szak volt. Például az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) a földrajz–matematika, illetve a fizika–történelem szakos tanári képzést is csak egy felvételiző írta be az első helyre.

A társadalomtudományi képzések esetében pedig a szociális munka alapszakot jelölte meg egyetlen fő a Debreceni Egyetem nyíregyházi kampuszán, illetve a Sárospataki Református Teológiai Akadémián.

Összességében elmondható, hogy alapvetően a vidéki egyetemek kisebb kampuszain lévő szakokat jelölte meg egyetlen diák az első helyen, ami annak tükrében felettébb érdekes, hogy

az állami ösztöndíjas helyeket éppen a vidéki egyetemeken bővítették

– jegyezte meg a szakportál.

Összesen több mint 120 ezren tanulnának tovább

Az eddig ismert információk alapján idén 120 990 fő jelentkezett valamelyik egyetem 2024 szeptemberben induló alap, osztatlan- vagy mesterképzésre. Ha az egyetemeket vizsgáljuk, akkor a legtöbben, mintegy 17 ezren első helyen az ELTE-n tanulnának ősztől.

A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény 9950 jelentkezővel a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel.

A több mint hatezer-nyolcszáz diák mellett közel ötezren választották elsőként a pszichológia szakot, népszerűségben a következő helyen az osztatlan jogászképzés áll.

Valódi Hírek