Kiderült: Novák Katalin komoly pénzekkel támogatta a Balog Zoltánnak kedves ügyeket

Novák Katalin előszeretettel támogatta Balog Zoltán szívügyeit.

A kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin, de élete végéig bőkezűen jótékonykodhat közpénzből: eddig is ezt tette, előszeretettel támogatta a Balog Zoltánnak kedves ügyeket.

Központi keretből jótékonykodhat Novák Katalin

A hivatalban lévő köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a volt államfők 2012 óta éves keretet kapnak a központi költségvetésből. A pénzből

az általuk kiválasztott alapítványokat és civil szervezeteket támogathatják.

Sulyok Tamás mellett idén Novák Katalin, Áder János, Schmitt Pál és Kövér László is 73 millió forintból gazdálkodhat. A februárban lemondott

Novák tavaly több olyan szervezetet is támogatott, amelyek közeli bizalmasaihoz, elnöki tanácsadóihoz köthetők.

A volt köztársasági elnök a megválasztása évében, 2022-ben, 48,7 milliót osztott szét 22 alapítvány és civil szervezet között. 2023-ban azonban már kihasználta a teljes keretét – 73 millió forint –, amivel 41 szervezet működését támogatta.

Novák Katalin a Balog Zoltánhoz közeli szervezeteket támogatta

8 millió forintot kapott a Magyarországi Református Egyház alapítványa, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány. A cél a kárpátaljai Borzsa vári hagyományőrző csoport és tehetséggondozó iskola működésének támogatása volt.

A szervezet Facebook-oldalán a mai napig Novák Katalin szerepel a borítóképen.

A fénykép az államfő 2023. augusztusi kárpátaljai látogatásán készült.

Az alapítvány anyaszervezete, a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöke tavaly még

Balog Zoltán volt, akiről köztudott, hogy Novák elnöki tanácsadója és régi bizalmasa.

Balog és Novák között régi bizalmi kapcsolat van, a volt miniszter egyengette a későbbi köztársasági elnök politikai karrierjét. A sajtó pedig nemrég számolt be a külföldi útjaikról. A kegyelmi botrányt kiváltó döntést is Balog Zoltán kérte Novák katalintól.

A 8 millióval támogatott alapítvány kuratóriumi tagja volt korábban Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő. A szervezetet az államfő mellett a Miniszterelnökség, valamint a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány is rendszeresen támogatja.

Nem ez volt Balog Zoltán egyetlen szívügye, amelyet Novák Katalin támogatott

500 ezer forinttal segítette tavaly a volt elnöki tanácsadója, Balog Zoltán által kedvelt másik szervezetet: a Baár-Madas Alapítványt. A szervezet a Baár-Madas Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium alapítványa.

Az iskola fenntartója a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete, amelynek elnöke a mai napig Balog Zoltán.

A református püspököt évtizedes kapcsolat fűzi a budai gimnáziumhoz:

a rendszerváltás idején két évig ott tanított vallástanárként.

Idén januárban Balog Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Őrsi Gergely polgármesterrel közösen adta át az iskola új tornatermét. Az iskola alapítványa fizikai oktatási eszközöket vett a köztársasági elnök adományából.

A Habsburg Ottó Alapítvány 7,5 millió forint támogatást kapott tavaly, hogy erősítse a magyar kulturális szerepvállalást a jeruzsálemi Osztrák–Magyar Zarándokházban. Az alapítvány igazgatója Prőhle Gergely korábbi berlini és berni nagykövet, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója.

Kisebb összegek jutottak másoknak is

Jellemzően 1-2 millió forintot adott a volt köztársasági elnök különböző szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és környezetvédelmi szervezeteknek. Tehetséggondozásra, gyermekek felzárkóztatására és más, jótékony célokra.

4,05 millióval támogatta a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet humanitárius segítségnyújtását a törökországi földrengés után. Valamint

3,81 milliót adott a szervezet ruandai humanitárius akciójára.

(via telex.hu)

Valódi Hírek