Videóval: Elképesztő turpisságot lepleztek le a NAV emberei

A NAV munkatársai teherautókat ellenőriztek a napokban.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei néhány óra alatt két olyan teherautót is ellenőriztek, amelyekben a sofőrök távirányítóval manipulálták a menetíró készülékek adatait.

A NAV pénteken közölte az MTI-vel, hogy csupán néhány perc eltéréssel követte egymást Vértesszőlős és Lábatlan között egy magyar fuvarozó 2 teherautója, amelyeket a hatóság munkatársai hajnalban állítottak meg.

Az első gépkocsi fülkéjében találtak egy távirányítót 2 gombbal felszerelve. Az eszköz kipróbálásakor kiderült, hogy módosítja a menetíró készülék által rögzített adatokat, valamint a sebességmérő-, a szervo- és a fékberendezést.

Az egyik gomb lenyomásával a készülék egyéb munkát rögzített vezetés helyett. A másik gombbal pedig újra üzembe lehetett helyezni a tachográfot – tették hozzá.

Néhány perccel később a fuvarozó egy újabb tehergépkocsiját állították meg a járőrök. A sofőr megpróbálta elrejteni saját kapcsolóját, de nem járt sikerrel, a járőrök őt is leleplezték.

Megjegyezték, hogy bár az ellenőrzés napján nem használták a készüléket, de a csalásra alkalmas eszköz miatt az elkövetők akár milliós bírságra is számíthatnak.

(NAVgovHu/YouTube)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek