DK: A Tisza Párt soha nem képviselte az LMBTQ álláspontot a nyilvánosságban

A DK szólalt fel legtöbbször a parlamentben LMBTQ-ügyben.

A DK továbbra is kiáll az LMBTQ-közösség mellet

A napokban megjelentek a sajtóban olyan hírek, miszerint „a DK valami egészen új irányba megy LMBTQ-jogok területén” – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Bizottság alelnöke pénteken.

A politikus többek között jelezte, akik most épp a Tiszára adták széles körben a szavazatukat, azok egy olyan pártra szavaztak, amely kimondta, hogy nem megy Pride-ra, nem írt alá semmilyen deklarációt egyenlő jogok ügyében, és soha nem is képviselt pro-LMBTQ álláspontot a nyilvánosságban.

Ezzel szemben – mutatott rá – a DK szólalt fel legtöbbször a parlamentben LMBTQ-ügyben ebben a ciklusban, valamint a DK kérdezte a legtöbbször a fideszes kormánytagokat bármilyen formában (kérdés, azonnali kérdés, írásbeli kérdés) LMBTQ-témában.

A DK politikusa tisztázta a sajtóban megjelent híreket

Sebián-Petrovszki László bejegyzését alább közöljük:

„Tegnap délután óta olvasom a hírekben, hogy a DK valami egészen új irányba megy LMBTQ-jogok területén, merthogy állítólag Gyurcsány Ferenc bejelentette ezt egy Rónai Egonnal folytatott interjújában. Aztán a Telexnek az erről szóló összefoglalójára alapozva számos – mondhatom ezt még? vagy már nem? – barátom, ismerősöm kiált kígyót-békát Gyurcsányra, a DK-ra, rám.

Tegyük akkor ezt rendbe.

Miről beszélt pontosan Gyurcsány Ferenc?

Miről beszélt Gyurcsány Ferenc Rónai Egonnál pár napja (videónál az 52 percnél indul ez az 5 perces rész):

– A szerelem magánügy, az államnak nincs keresni valója itt.

– A társadalom többségi kultúrájában a párkapcsolat heterosze*uális. Az egyéni jogegyenlőség és annak kimondása, hogy van többségi közösségi kultúra, megfér egymás mellett.

– Aztán pedig az alapjogok védelme, a kisebbségek jogegyenlőségének támogatása nem okozhatja, hogy más csoportok védelméről elfeledkezzünk.

Ebből talán leginkább a második ragadta meg a Facebook-kommentelőket, és igyekeztek úgy értelmezni, hogy a társadalmi többség nem fogadja el az azonos neműek együttélését, és Gyurcsány ennek az általa tévesen vélt elvárásnak akar megfelelni új politikájában. Erre hoztak létező kutatásokat, miszerint a többség igenis békén akarja hagyni a melegeket, éljék az életüket párban, békében.

Mi is ismerjük a kutatásokat, pont ezért sem mondanánk olyat, amit Gyurcsány szájába adtak kritikusai.

Annyit mondott, amit írtam: a társadalom többségének kultúrájában a párkapcsolat heterosze*uális, ez ténykérdés. Most nem lényeges, hogy ki szerint 10 meg 15 százaléka a társadalomnak él ettől eltérő párkapcsolatban, itt most nem a kettő aránya a lényeg.

Rónai Egon erre reagálva direkt rákérdez, hogy változik-e a DK LMBTQ-poltikája. Gyurcsány többször közbevágva mondja, hogy »Nem. Nem«.

Nyilván értem, hogy ez az egész inkább szól arról, hogy a nem is olyan titokban megvetett, utált Gyurcsányt most lehet valósnak maszkírozott ámde hazug mondatokkal támadni nyilvánosan. Most ennek ideje van, ez a trendi.

Volt olyan ismerősöm, aki ki is írta, hogy hála istennek nem a DK–MSZP–P listára szavazott, és reméli, hogy 2026-ban 5 % alatt maradunk és végünk van. Ez a lényeg, valójában nem az számít a kritikusoknak, hogy mit mondott Gyurcsány most, anélkül is utálták, anélkül sem szavaztak rá, ránk, rám.

A Tisza Párt sosem írt alá deklarációt az egyenlő jogokról

Most épp a Tiszára adták széles körben a szavazatukat, arra a pártra, amely kimondta, hogy

nem megy Pride-ra, nem írt alá semmilyen deklarációt egyenlő jogok ügyében, és soha nem is képviselt pro-LMBTQ álláspontot a nyilvánosságban.

Miközben

– a DK szólalt fel legtöbbször a parlamentben LMBTQ-ügyben ebben a ciklusban,

– a DK kérdezte a legtöbbször a fideszes kormánytagokat bármilyen formában (kérdés, azonnali kérdés, írásbeli kérdés) LMBTQ-témában,

– a DK EP-képviselőjelöltjei írták alá legnagyobb számban az ILGA-Europe »Come out 4 Europe«, LMBTQ jogok mellett elköteleződő vállalását,

– a DK oszlopos tagja az öt ellenzéki párt által az LMBTQ-ügyek parlamenti képviseletére létrehozott Sokszínű Magyarországért parlamenti képviselőcsoportnak

– a DK képviselője (történetesen én) olvasott fel a parlamentben a Meseország Mindenkié elhíresült mesekönyvből egy mesét a fideszes csókáknak, hogy lássák, mi is ez,

– és

a DK az, amely a megalakulása, azaz 2011 óta az összes Pride-on ott volt.

Konklúzió kb az, hogy a DK harcol tovább az egyenlő jogokért és bánásmódért mindenki számára. Akik meg – függetlenül a tényleges politikai tevékenységtől – gyűlölik Gyurcsányt és a DK-t, azokkal nincs dolgunk mostantól.

Nem győzködjük őket, nem akarunk partneri viszonyt velük. Mindenki teszi, amit jónak lát, és amit a lelkiismerete diktál.”

(Sebián-Petrovszki László/Facebook)

Valódi Hírek