Fotóval: Megszólalt az MLSZ a műtéten átesett Varga Barnabás állapotáról

Varga Barnabás a skótok elleni mérkőzésen sérült meg, friss információk érkeztek a műtétről, amelyen átesett.

Varga Barnabás túlesett a műtéten, a beavatkozás sikeres volt. A sportoló szerdán már elhagyhatja a kórházat. Minderről a Magyar Labdarúgó Szövetség tájékoztatott a minap az X-en (egykori Twitter – a szerk.).

Mi történt a válogatott focistával?

Mint már ismert, a magyar válogatott a minap Stuttgartban a 101. percben szerzett góllal 1–0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. A magyar labdarúgó-válogatott középcsatárának, Varga Barnabásnak a mérkőzés során eltört az arccsontja.

„Zavaros helyzet volt az ütközés, a videobíró vizsgálta az esetet. Úgy tűnt, nincs eszméleténél, nagyon aggódtunk érte, mert az orvosok rendkívül lassan indultak a pályára, mintha nem lettek volna tisztában a sérülés veszélyével és súlyosságával.

Eltört az arccsontja”

– idézte fel a meccset követő sajtótájékoztatón az esetet Marco Rossi szövetségi kapitány, aki szeme alá mutatva jelezte, hol szenvedte el a sérülést a Ferencváros futballistája.

„Most már rendben van, ez a legfontosabb. Valószínűleg órákon belül megműtik, a torna hátralévő részében már nem számíthatunk rá”

– fogalmazott még hétfőn.

Mit történt a pályán?

A 68. percben Szoboszlai Dominik beadása után a skót kapus, Angus Gunn jobbkezével elöklözte a labdát, de bal könyökével eltalálta Varga arcát. Utóbbi ezt követően a földre zuhant és szinte mozdulatlanul, nagy fájdalmak közepette feküdt a gyepen. Hosszas ápolás után végül nyakmerevítőben és hordágyon vitték le a pályáról.

A stuttgarti mérkőzés, amelyen Varga Barnabás megsérült. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A stuttgarti mérkőzés, amelyen Varga Barnabás megsérült. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Sokan kiakadtak azon, hogy az orvosi csapat lassan cselekedett

Varga sérülése kapcsán Szoboszlai Dominik megjegyezte, nem érti a protokollt, hogy ilyen esetekben miért nem rohannak be a pályára azonnal a mentősök, illetve miért nem hozzák gyorsabban a hordágyat.

Ez mindenki számára egy rohadt nagy kérdés! Azért remélem, hogy mindenki észhez tér, mert most jól jöttünk ki belőle, de remélem, soha többé nem élünk át ilyet”

– hangsúlyozta a csapatkapitány.

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van”

– fogalmazott Zacher Gábor ismert toxikológus, aki mentősként maga is gyakran jelen van futballmérkőzéseken.

Mint arra Zacher rámutatott, ha valaki összeesik a pályán, a pitdoktornak kutya kötelessége elindulnia függetlenül attól, hogy a játékvezető megállítja-e a mérkőzést, vagy sem.

„És lehet, hogy ilyenkor 40 métert is kell rohanni, hogy odaérjünk a játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, visznek magukkal szinte mindent, amit mi egy lakásra felvinnénk a rohamkocsiból.

És ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék.

Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tök mindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel”

– hangsúlyozta a szakértő.

(Kiemelt képünk forrása: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kapcsolódó:

Zacher Gábor megszólalt Varga Barnabás súlyos sérüléséről: Nagyon kiakadt a népszerű orvos

Izzott a levegő a focipályán: Varga Barnabás súlyosan megsérült, Szoboszlai kiakadt Stuttgartban (+fotók)

Valódi Hírek