Kitört a gigabotrány: Szentkirályi mellett Karácsonyt is kihúzták a szavazólapról Kőbányán

Súlyos aggályok merültek fel az egyik szavazókörben: Szentkirályi mellett Karácsony nevét is eltüntették a szavazólapokról.

A Telex egyik kőbányai olvasója elküldött egy fényképet a lapnak egy olyan főpolgármesteri szavazólapról, amelyen nemcsak Szentkirályi Alexandra, hanem Karácsony Gergely nevét is áthúzták. A különös incidens az érintett 25. számú szavazókörben történt, ahol

a szavazatszámláló bizottság (SZSZB) nem jelezte azonnal a problémát.

A helyi választási iroda vezetője megerősítette: Szentkirályi és Karácsony neve valóban át volt húzva

Szabó Krisztián, a helyi választási iroda vezetője elmondta, a választópolgár a szavazófülkéből visszatérve valóban visszaadta a főpolgármesteri szavazólapot az SZSZB részére, amelyen két név is át volt húzva. Az SZSZB elnöke és a tagok a szavazólap választópolgárnak történő átadásakor és lebélyegzésekor nem vették észre a hibás áthúzást. A szavazólapokat kötegekben helyezték el, a legfelsőt adták át az érkező választópolgárnak, de kettős áthúzást ekkor sem észleltek.

Amikor visszaadták a szavazólapot, az SZSZB úgy döntött, hogy rontott szavazólapnak minősíti, és egy új, megfelelő szavazólapot adott át.

Közlésük szerint további hibás szavazólapokat nem találtak, amelyekről Szentkirályi és Karácsony neve is hiányzik

Az SZSZB a szavazókörben további hibás szavazólapot nem talált sem a szavazólapok átadása, sem a szavazatok számlálása során, és más szavazókörökből sem jeleztek hasonló problémát a kőbányai választási szervek felé.

Így jártak, most már nem tudnak mit csinálni

A tájékoztatás szerint utólag már nem lehet megállapítani, hogyan keletkezett a kettős áthúzás, ezért

a helyi választási irodának sincs lehetősége további intézkedésekre.

Akadnak problémák

Az eset azonban bőven rámutat a választási eljárások sérülékenységére és arra, hogy mennyire fontos a szavazólapok gondos kezelése és ellenőrzése minden egyes szavazókörben.

Az ilyen incidensek pedig megingathatják a szavazók bizalmát a választási rendszerben. Ugyan az SZSZB gyorsan kijavította a hibát, a választópolgároknak és a jelölteknek is

biztosítékokat kell kapniuk arról, hogy a szavazási folyamat teljesen átlátható és hibamentes.

Egyelőre nem tudni, hány hasonló eset történhetett városszerte.

Az eset további vizsgálatokat is indokolhat, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló jellegű incidensek. Emellett az is fontos, hogy biztosítható legyen, minden egyes szavazat tisztán és pontosan tükrözze a választók akaratát.

Forrás: telex.hu

Valódi Hírek