Most robbant a botrány: Vitézy Dávid összevissza hazudozott a választóknak

Vitézy Dávid megtévesztette a közvéleményt.

Az egyértelműen a Fidesz támogatását élvező LMP-s főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid, „erőlködésnek” tartja azoknak a dokumentumoknak a bemutatását, amelyek azt igazolják, hogy következetesen támogatta a 3-as metró szerelvényeinek felújítását.

Vitézy Dávid és a 3-as metró

Vitézy a BKV igazgatóságában valamennyi ülésen a metrófelújítás mellett voksolt, annak kockázatai ismeretében is. A Magyar Naracs arra hívta fel a figyelmet, hogy

Vitézy állításait saját szavazatai cáfolják,

hiszen egy olyan igazgatósági ülésre és döntésre hivatkozik, amelyre el sem ment, így szavazni sem tudott, és ellenvéleményét sem tette szóvá – jelezték.

A dokumentumok és a valóság

„Nagyon szórakoztató az erőlködés, amiben most utólag próbálják úgy beállítani, mintha ne lettem volna az orosz metrófelújítás ellen. Hahó, engem ezért rúgtak ki a BKK éléről, mert ellene voltam”

– kommentálta Vitézy Dávid a lap két héttel ezelőtti cikkét, amelyben bemutatták, hogy másfél éven keresztül

következetesen szavazta meg a BKV igazgatóságában a 3-as metró felújítással kapcsolatos döntéseket.

Mint írták, Vitézy erőlködésnek minősíti azokat a hitelesített jegyzőkönyveket, amelyek bizonyítják: a BKK vezérigazgatójaként részt vett a BKV igazgatósági ülésein 2013. április és 2014. november között, amelyek mindegyikén

megszavazta, hogy felújítsák a 3-as metró szerelvényeit,

miközben a nyilvánosságot ezzel szemben arról győzködte főpolgármesteri kampányában, hogy ellenállt a felújításnak (!) – vagyis Vitézy Dávid hazudozott és megtévesztette a közvéleményt.

„Az közismert szerintem mindenki előtt, hogy én nagyon elleneztem a hármas metró orosz kocsifelújítását. Elsősorban talán ezért kellett a BKK éléről távoznom”

– magyarázta április elsején a Szabad Európának adott interjújában Vitézy Dávid.

A Fidesz és az LMP főpolgármester-jelöltje közösségi oldalán erősítette meg visszaemlékezését, mondván

„minden belső fórumon amellett érveltem, hogy új metrókra van szükség a 3-as metróra”.

Ugyanakkor jelezték, ezzel szemben a BKV nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvei egyértelműen cáfolják Vitézy állítását, bemutatva a fideszes jelölt 3-as metró szerelvényeinek felújítására vonatkozó álláspontját, amely a felújítás támogatásában merült ki a kezdetektől fogva.

„Az Igazgatóság az M3 járműpark felújítására irányuló közbeszerzési eljárás indításáról szóló előterjesztést

megismerte.

Az Igazgatóság felhatalmazza a vezérigazgatót, hogy az eljárással kapcsolatban a Tulajdonossal és a BKK-val egyeztessen”

– idézték a jegyzőkönyvben foglaltakat.

Vitézy szerepe a BKV igazgatóságában

Emlékeztettek, Vitézy Dávidot a 2010-es önkormányzati választások utáni hetekben nevezték ki a BKV igazgatósági tagjává, és ezt a pozícióját 2015. februárig töltötte be. Ez az időszak éppen egybeesik a 3-as metró felújításával kapcsolatos legfontosabb döntések meghozatalával.

  • 2013 áprilisában a BKV igazgatósága egyhangúlag szavazta meg a járműpark korszerűsítéssel egybekötött felújításáról szóló előterjesztést.
  • 2013 decemberében a közbeszerzési eljárás indításáról döntöttek, amelyet Vitézy is támogatott.
  • 2014 októberében a BKV igazgatósága jóváhagyta a közbeszerzési eljárás hirdetményének szövegét és kiírását, amit Vitézy szintén megszavazott – ismertették.

Vitézy állításai és a valóság

Vitézy azt állítja, a BKK éléről való elmozdítása összefügg a 3-as metró szerelvényeinek felújítása elleni álláspontjával. Azonban a rendelkezésre álló dokumentumok és jegyzőkönyvek alapján teljesen egyértelmű, hogy

Vitézy mindvégig támogatta a felújítást.

Az Origo korábbi városházi „oknyomozása” szerint Vitézy leváltása már korábban eldőlt, és nem a metró-ügy miatt vált meg tőle Tarlós István főpolgármester. Tarlós már 2012-ben is megpróbálta leváltani Vitézyt, azonban akkor még nem járt sikerrel. 2014 decemberében, az októberi választás után felálló közgyűlésben, sikerült végrehajtania leváltási szándékát, amely leginkább a BKK kompetenciáinak átszervezését és a városüzemeltetési struktúra átalakítását eredményezte.

A búcsú kellemetlen érzetét mérsékelhette, hogy

Vitézy nettó 4 millió forintos teljesítménybérrel, plusz bruttó 1,6 millió forint végkielégítéssel távozhatott

– jegyezték meg.

Valódi Hírek