Gyurcsány Ferenc figyelmeztet: Vitézy és Magyar egyaránt a Fidesz beépített embere

Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése kapcsán tartott sajtótájékoztatót a DK elnöke.

Visszalépett a Fidesz főpolgármester-jelöltje Vitézy Dávid javára. Szentkirályi Alexandra péntek reggeli Facebook-videójában közölte a hírt a követőivel. A volt kormányszóvivő továbbra is a Fidesz budapesti listavezetője marad, azonban arra kérte híveit, szavazzanak a volt BKK-vezérre és államtitkárra.

A témában tartott sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a pénteki nappal véget ért a színjáték, sokaknak már eddig is feltűnhetett, hogy a Fidesz kavar a választási kampányban.

Úgy tűnhet, Magyar Péter és Vitézy Dávid, a Fideszből „kiábrándult” – legalábbis ők ezt állítják magukról – két politikus a valóságban mégis mintha a kormányzó párt érdekeit szolgálná. Június 7-én kiderült, hogy ez nem csupán úgy tűnik, hanem úgy is van – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Mi a közös Magyarban és Vitézyben?

A Fidesz szolgálatában álltak hosszú évekig, jelenlegi fellépésük során pedig az ellenzéki pozíciókat rajzolják újra. Magyar fellépése ugyanis nem ártott a Fidesznek, Vitézy pedig egyértelművé tette, hogy a kormánypárti szavazók segítségével kívánja elfoglalni Budapestet.

Két Fidesz-kompatibilis ember intézett kihívást az ellenzékhez.

„Ez pontosan az, aminek látszik”

– fogalmazott a DK elnöke, megjegyezve, hogy a Fidesz tandemben akarja meghekkelni a fővárosi és az EP-választást egy-egy álellenzéki jelölttel.

Vitézy Dávid a Fidesz beépített embere Budapesten, Magyar pedig a Fidesz beépített embere országosan. Ám van ennek a történetnek egy összetettebb, erkölcsi vonatkozása is – mondta Gyurcsány Ferenc.

Kifejtette, hogy a Fidesszel évtizedek óta harcolók küzdelmének leértékelésére, bizonyos értelemben ezeknek az embereknek a cserbenhagyására, a baloldal és a szabadelvűek, a tisztességes jobboldaliak egy részének önfeladására gondol.

Arra az üzenetre célzott, amely szerint a Fideszt a Fidesszel kell leváltani, hogy a kormányzó párt leváltásához az azzal való kollaboráció vezet.

„Szerintünk ez nem a Fidesz leváltásának, hanem a Fidesz megmentésének a kulcsa”

– mondta a DK elnöke, hangsúlyozva,

„a Fidesz azt hiszi, hogy a budapestiek pártkatonák, esetleg bábok. Szerintem ez nem így van, a budapestiek ezt kérjék ki maguknak!”

Hozzátette, hogy amennyiben a főváros lakói nem akarják visszaadni Budapestet a Fidesznek – amely az elmúlt években meg akarta fojtani a várost – akkor szavazzanak Karácsony Gergelyre és az általa vezetett fővárosi listára.

„Ha nem akarják feladni mindazt, amiért küzdöttek, azaz az európai Magyarország gondolatát, akkor szavazzanak a Dobrev Klára vezette DK–MSZP–Párbeszéd EP-listára”

– mutatott rá Gyurcsány Ferenc a Szentkirályi Alexandra visszalépése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A kérdésekre válaszolva elmondta, szerinte Karácsony Gergely fog győzni a választáson. Mint kifejtette,

a Fideszre súlyos vereség vár, ráadásul megszégyenülés is,

a kormányfő most nem jól elemezte a helyzetet.

Hozzáfűzte, hogy Vitézyt a szavazói a Fideszbe nem fogják követni, ezzel a lépéssel ugyanis kirajzolódik, hogy a kormányzó párt embere. Hangsúlyozta, hogy Vitézy és Magyar fellépése a kormány érdekeit szolgálja, az ellenzék érdekének árt.

„Vitézy Dávid súlyos vereséget fog szenvedni”

– mondta a DK elnöke, aki szerint ez Vitézy politikai pályafutásának végét jelentheti. Nem lehet a politikában ilyen módon oldalakat változtatni és ennyire semmiben venni a választópolgárokat – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

(Gyurcsány Ferenc/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek