FRISS: Árvízvédelmi készültség lépett életbe Budapesten

Budapest vezetése árvízvédelmi intézkedésekről döntött. A vízszint drasztikus emelkedése hétvégére várható.

Karácsony Gergely főpolgármester megtette a szükséges lépést: elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A rendelkezés a Duna négy szakaszát érinti Budapesten.

Árvízvédelmi készültség Budapesten

A főpolgármester Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

„Árad a Duna.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján, az érkező árhullám miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltem el Budapesten négy szakaszon.

Az első fokozatú készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg; ez a budapestiek számára érzékelhető változásokkal nem jár.

A jelenlegi előrejelzések alapján a Duna vízszintje június 6-áról 7-ére virradó éjszaka érheti el azt a szintet, amikor az alsó rakpartokat le kell zárni. Mindenki biztonsága érdekében június 6-án 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság erről a mai naptól az ott parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyez el.

Június 6-án délutántól a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja. Az alsó rakpart lezárására előreláthatólag június 6-án 20 órától lesz szükség.

Az előrejelzések alapján a következő napokban magasabb fokozatú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet. Folyamatosan nyomon követjük az előrejelzéseket. Köszönöm a vízügyi szakembereknek és a közszolgáltató vállalatok munkatársainak az árvízi védekezésben tett erőfeszítéseket.

Előre is köszönöm a budapestiek megértését és együttműködését.”

(Karácsony Gergely/Facebook)

Szombaton tetőzik az árhullám Budapesten

Az árvízvédelmi készültség elrendelésére Budapesten már kedden délelőtt számítani lehetett. Mint írtuk, az alsó rakpartokat 645 centis vízállásnál éri el a Duna. A jelenlegi prognózis szerint ezt a vízállást már pénteken meghaladja a folyó Budapesten,

szombaton pedig 670 centis vízállást várnak – ekkor várható a tetőzés.

Budapesten 2023 végén, karácsonykor hoztak hasonló intézkedéseket, az akkori árvíz idején.

A Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatt árhullám érkezik a folyón. Ezért hétfőn reggel megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és

több mint hatvan szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz.

Valódi Hírek