Leállt Szegeden a gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás, máshová küldik a betegeket

Több mint 200 műtét maradt el a Szegedi Tudományegyetemen.

Nincs ellátás, elküldik a betegeket

Hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Több mint

200 tervezett műtét maradt el és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe

– értesült a Népszava.

A lap információi szerint szinte az összes műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba „irányítják”. Van, akit mentővel visznek, de az is megesik, hogy a szülő a saját autójával kénytelen nekivágni a 175-225 kilométer távolságú útnak.

A fővárosban

  • az Országos Baleseti Intézet,
  • a Szent János,
  • a Heim Pál,
  • illetve a Bethesda kórház „látja el” a szegedi gyerekeket.

Korábban csak négy napos leállást terveztek

A Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikájának visszaköltözése az eredeti helyére komoly nehézségekbe ütközött, miután a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK)

elutasította a műtő használatbavételi engedélyének kiadását.

Úgy tudni, eredetileg négy napos ellátási szünetet terveztek, hogy a klinika visszaköltözhessen, azonban az NNGYK a helyszíni ellenőrzés során nem találta megfelelőnek a korábbi műtő állapotát, így nem adta meg az engedélyt.

Mi történt az EU-s pénzekkel?

Az ügy előzményei még 2016-ra nyúlnak vissza, amikor Szeged közel 4,3 milliárd forintos EU-s támogatást nyert egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére. A projekt 2023-ban lezárult, de a Szegedi Tudományegyetem még mindig reménykedett a centrum megépítésében a hét éve megítélt forrásból. Az építkezés miatt a gyermeksebészek ideiglenesen a Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe költöztek, ahol április elejéig használhattak egy műtőt.

Az eredeti tervek szerint egy új, 28 ágyas gyermeksebészeti osztályt hoztak volna létre három műtővel, ám az évek során

a források 1,9 milliárd forintra csökkentek, és az építkezés még mindig nem kezdődött el.

A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa így egy évet dolgozott kölcsön helyiségekben, míg április elején értesültek arról, hogy visszaköltözhetnek a régi épületbe. Azonban a visszaköltözés új engedélyeket igényelt, mivel a korábbi szakhatósági engedélyek érvényüket vesztették. A régi műtő állapota továbbá nem felelt meg az uniós és hazai előírásoknak, mivel csak minimális fejlesztések történtek,

így az NNGYK megtagadta az engedély kiadását.

Mint írták, többek között például a műtő sterillevegő-rendszere hiányzott, és a szellőztetés egyszerű ablaknyitással történt.

A műtéti ellátás továbbra sem biztosított

Az NNGYK és a Belügyminisztérium képviselői ellátogattak a klinikai központba, de az NNGYK továbbra sem találta elfogadhatónak a műtő állapotát, így nem adta ki a használatbavételi engedélyt. Emiatt a műtétek továbbra is távoli kórházakba kerültek áthelyezésre, amely jelentős terheket rótt a szegedi gyermeksebészetre és traumatológiára.

A Szegedi Tudományegyetem, a Belügyminisztérium és az NNGYK a lap kérdéseire nem válaszolt. Az NNGYK az üggyel kapcsolatban csupán annyit közölt, hogy szerintük „egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul”.

Ugyanakkor forrásaik alapján jelezték, hogy

a szegedi gyermekklinikán a műtéti ellátás továbbra sem biztosított.

Hangsúlyozták, a helyzet megoldása sürgető, mivel a három megyényi gyermek-traumatológiai és sebészeti ellátás problémája továbbra is fennáll.

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek