Itt a nyugdíjkatasztrófa? Európa szégyenévé tették Magyarországot Orbánék

Erről biztosan nem fognak nemzeti konzultációt indítani Orbán Viktorék. Aggasztó dolgok derültek ki a magyarországi nyugdíjakról.

Szégyenpadra ültette Magyarországot a Fidesz

Rendkívül jelentős különbségek mutatkoznak az európai nyugdíjak között. Az Euronews Business jelentése alapján a Portfolio arról számolt be, hogy

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi nyugdíjak összege az EU-ban és Európában egyaránt.

Ez pedig különösen aggasztó, tekintve, hogy a 65 éves és idősebb európaiak számára a keresethez kötött nyugdíjak jelentik az elsődleges jövedelemforrást, miközben az uniós fogyasztók kevesebb mint fele bízik abban, hogy nyugdíjas éveik alatt elegendő pénzük lesz a kényelmes élethez.

Mi a helyzet a nyugdíjakkal Magyarországon?

Az Eurostat legfrissebb, 2021-es adatai szerint az egy kedvezményezettre jutó átlagos havi bruttó öregségi nyugdíjkiadások rendkívül eltérőek az EU-ban: míg Luxemburgban ez az összeg 2575 euró, Bulgáriában csupán 226 euró. Az uniós átlag 1224 euró volt. Ha a tágabb értelemben vett Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA) és az EU-tagjelölt országokat is figyelembe vesszük, Izland vezeti a listát 2762 eurós átlaggal, míg Albánia az utolsó helyre került – a legalacsonyabb – 131 eurós értékével.

Magyarországon az átlagos nyugdíj mindössze 398 euró.

Forrás: euronews.com

Olaszországban volt a legmagasabb az egy főre jutó nyugdíj, 1561 euró, míg Franciaország, Spanyolország és Németország közel azonos, 1450 euró körüli összegeket mutatott. A skandináv országok is jól teljesítettek: az átlagos öregségi nyugdíjak meghaladták az előbbi négy nagy országét. A legrosszabb helyezést azonban mind a balkáni országok érték el, ahol az öregségi nyugdíjakra fordított kiadások jelentősen alacsonyabbak. Luxemburgban az öregségi nyugdíjakra fordított kiadások majdnem 11-szer magasabbak, mint Bulgáriában.

Magyarországon ez az összeg évente (!) 7608 euró.

Jelezték, a vásárlóerő-paritáson (PPS) mért eltérések csökkentik az országok közötti különbségeket: az átlagos öregségi nyugdíj Bulgáriában 437 PPS, míg Luxemburgban 1681 PPS. Ez azt jelenti, hogy egy luxemburgi nyugdíjas közel négyszer akkora bruttó nyugdíjat kapott, mint egy bolgár.

Valódi Hírek