Ezt nem fogják reklámozni Orbánék: Befutott a siralmas bizonyítványuk, megjelent a korrupcióról szóló friss jelentés

A GRECO-jelentés szerint nem túl rózsás a helyzet Magyarországon.

Csütörtökön jelent meg az Európa Tanács mellett működő szakmai testület, a Korrupció Elleni Államok Csoportjának (GRECO) éves jelentése, amelyben a korrupció megelőzése és a feddhetetlenség ösztönzése került a középpontba.

A testület azt vizsgálta, hogy milyen előrehaladás tapasztalható az említett két területen a közösség tagállamaiban. Marin Mrčela, a GRECO elnöke a jelentést bemutató sajtótájékoztatóján a Népszavával megosztotta, hogy Magyarországon 18 ajánlás részleges végrehajtása ellenére sincs igazi előrelépés a parlamenti képviselők integritásával összefüggő elvárások teljesítésében.

A testület hiányolja a képviselők etikai kódexét, a rájuk vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, továbbá a mentelmi joguk felfüggesztéséhez szükséges eljárás egyszerűsítését is – részletezte a lap.

Mint írták, a GRECO szerint gond van hazánkban az ügyészek tevékenységének szabályozásával is, mivel nem ültették át az ajánlást, miszerint a mentelmi joguk korlátozódjon az igazságszolgáltatásban végzett tevékenységükre, valamint hogy a fegyelmi eljárásokat ne a felettes ügyészek folytassák le.

Mindemellett a szervezet arra is rámutatott, hogy Magyarországon a magas beosztásban lévő kormányzati tisztviselőkre vonatkozó feddhetetlenségi szabályozás gyenge. Megjegyezték, hogy a hatóság és a Nemzeti Védelmi Szolgálat felső vezetőinek kinevezését övező körülmények magukban hordozzák a politikai befolyásolás kockázatát.

A testület 2024 második felében újra véleményezni fogja a magyarországi helyzetet, ám Marin Mrčela előre jelezte, hogy

hazánkban „sok még a javítanivaló”.

A GRECO még 2015-ben fogalmazott meg ajánlásokat a magyar hatóságoknak. Többek között azt kérte, hogy az Országgyűlés vezessen be

  • a lobbistákkal való kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat,
  • fogadjon el etikai és magatartási kódexet a képviselők számára,
  • küszöbölje ki a lehetséges összeférhetetlenséget
  • és biztosítsa a vagyonnyilatkozatok egységes formátumát.

Szükségesnek tartotta emellett a legfőbb ügyész újraválasztására vonatkozó előírás mérlegelését is. A testület folyamatosan értékeli a javaslatok végrehajtását, miközben újabb és újabb ajánlásokat tesz a korrupció megfékezésére a politikai élet és a közigazgatás egyéb területein.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

Az Integritás Hatóságról

Az Integritás Hatóság (IH) nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták, vagyis hogy feltárja, megelőzze és kivizsgálja az uniós pénzügyi támogatások szabálytalan felhasználását. Erről Biró Ferenc beszélt még április közepén egy Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón, amelynek során a hatóság elnöke bemutatta az intézmény éves jelentését. Biró kijelentette, a hatóság nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel.

Kapcsolódó:

Nagy a baj: Riadót fújt Orbán hatóságának elnöke, Brüsszelben ment neki a kormánynak

Valódi Hírek