Nagy a baj az egyik alapvető élelmiszerrel: Brutális drágulás vár ránk

Készülj fel az áremelésre!

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás eredményeként az egekbe szökött az olívaolaj ára. A „folyékony arany” hiánycikk lett. Ez válságba sodorta az iparágat és bűnözési hullámot indított el – írta meg a penzcentrum.hu.

Komoly gondokkal küzdenek a termelők

Ez az alapvető élelmiszer a mediterrán étrend szerves része, és az árak emelkedése mind a fogyasztókat, mind az iparágat meglepte. Kyle Holland, a Mintec piackutató csoport elemzője szerint az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás jelentős hatással volt a dél-európai olívaolaj-termelésre.

Különösen Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban okozott terméskiesést.

Spanyolország, amely globálisan az olívaolaj termelésének több mint 40 százalékát adja, 1,3-1,5 millió tonna közötti termelést ért el minden szüretkor. Azonban a 2022/2023-as szezonban csak körülbelül 666 000 tonna termelést regisztráltak.

Azaz: az előző évek termésének fele tűnt el.

A következő szezonra a becslések 830 000 és 850 000 tonna között mozognak.

Az árak nőnek

A spanyolországi Andalúziában az extraszűz olívaolaj ára elérte a kilogrammonkénti 9,2 eurót – több mint 3600 forintot –, ami rekordmagasnak számított. Ez azóta mérséklődött, köszönhetően az esőzéseknek és a termelési előrejelzések javulásának. Az elemzők azonban figyelmeztettek:

a tartalékok csökkenése miatt további áremelkedés várható.

Ahogy elszálltak az árak, a bűnözők is lecsaptak. Spanyolországot megdöbbentette, hogy

az olívaolaj lett az ország legtöbbet lopott terméke.

Tavaly augusztusban mintegy 50 000 liter extra szűz olívaolajat loptak el egy cordobai üzemből. Bár az olívaolaj hamisításáról eddig is terjedtek a hírek, ekkora lopásra azelőtt nem volt példa.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek