Mi lesz ebből? Villámgyorsan lépniük kellett a szakképzőknek a kormány döbbenetes rendelete miatt

Három napot kaptak a szakképző iskolák.

Az Orbán-kormány 2023-ban adott ki egy rendeletet a természeti katasztrófákra, háborúra és egyéb válsághelyzetekre való gazdasági felkészítésről. A szakképző iskolák pár napot kaptak arra, hogy kitöltsék a jogszabály által előírt „védelemgazdasági követelménytámasztó és tervező táblázatot”.

A dokumentumban arról kellett beszámolniuk, hogy „békeidőben” és „rendkívüli helyzetekben” mennyit igényelnek az előre megadott termékekből és szolgáltatásokból – írta meg az rtl.hu.

Összeírták, hogy mire van szükség háború esetén

A Nemzetgazdasági Minisztérium intézményei komoly táblázatot kaptak. Ki kellett tölteniük, hogy

háború esetén mennyi gyümölcsbefőttre, tehénborsóra, gázálarcra vagy épp penicillinre van szükségük.

Minderre alig kaptak időt. A portál úgy tudja, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal április 19-én, péntek délelőtt küldte el a szakképzési centrumoknak az adattáblát, amit a következő hétfőig, délután 3 óráig vissza kellett küldeniük. Tehát mindössze egy hétvégéjük volt az iskoláknak a részletes adatszolgáltatásra.

Elképesztő kérdések

Valószínűleg kellően tanácstalan helyzetben voltak azok az iskolaigazgatók, akiknek egy hétvége alatt kellett eldönteniük, hogy az alábbi felsorolásból mire van szükségük háború vagy katasztrófa esetén.

  • Alapvető élelmiszerek és fogyasztási cikkek (például nyershús, zsiradékok, cukor, ivóvíz, gyümölcsbefőtt, szappan, gyertya, fogkefe, kávé).
  • Élelmiszeripari alapanyagként használt mezőgazdasági termékek (például tehénborsó, száraz kajánbab, friss gyümölcsök, tejhasznú szarvasmarha, tengeri hal, tésztafélék).
  • Ipari alap- és nyersanyagok (például barnaszén, kőolaj, rézérc és dúsítmányai).
  • Civil felhasználású ipari késztermékek (például takaró, munkaruházat, női és leányka felsőruházat, gumiabroncs, izzólámpa, daruskocsi, mosógép, zsineg, gázálarc).
  • Haditechnikai eszközök és felszerelések (például bomba, rakéta, dömper, hadihajó, radar, vágányaláverő gép, helikopter, légi és űrjármű).
  • Elektronikus hírközlési és informatikai eszközök, szolgáltatások (például internethozzáférés, mobil szolgáltatások, hálózatüzemeltetés, notebook).
  • Közlekedési eszközök és üzemanyagok, szállítmányozás (például benzin, kerozin, gázolaj, daru, repülőgép, teherautó, rakománykezelés, vasúti szállítás).
  • Egészségügyi és gyógyszeripari termékek, eszközök, felszerelések (például ragtapaszok, sebvarró fonalak, penicillint és egyéb antibiotikumot tartalmazó gyógyszerek).
  • Energiaellátáshoz kapcsolódó eszközök és szolgáltatások (például földgáz, szén, áramfejlesztő, villamos energia, tűzifa).
  • Egyéb termékek és szolgáltatások (például író- és nyomtatópapír, golyóstoll, dúsított urán, műanyag cikkek, fémszerkezet javítása, híd vagy alagút építése, munkavédelmi lábbeli, televízió műsorvevő készülék, vasbetonalj, állat-egészségügyi ellátás, kötelező társadalombiztosítás).
Valódi Hírek