Kiszivárgott egy hangfelvétel a Kutyapárt pénzügyeiről: Megdöbbentő állítások hangzottak el

Ezt viccesnek már nehezen lehet nevezni. A Kutyapárt büntetése kapcsán bukkantak fel bizonyító felvételek.

Két hangfelvétel jutott a hvg.hu birtokába a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól (MKKP), ezek több órányi betekintést engednek abba, hogyan működött 2021-ben. A belső vitákban „kamuszámlákról”, hiányról, nem megfelelő dokumentáltságról is szó esik – írta meg a portál.

Komoly büntetést kapott a Kutyapárt

Az MKKP súlyos büntetést kapott az Állami Számvevőszéktől, és állítja, hogy már változtatott működésén.

A Covid-járvány idején, amikor a párt csak az online térben tudott taggyűlést tartani, az egyik párttag rögzítette a beszélgetéseket. Ezek a felvételek kerültek nyilvánosságra szerdán.

„Kérhetnék még itt valamit az elején? Az élő taggyűléseken elfogadott tény volt, hogy kicsit elpoénkodjuk a dolgot, és akkor volt olyan, aki végigtartózkodta az egész szavazást, már csak azért, mert olyan hangulata volt. Vagy nemmel szavazott akkor is, ha igennel akart volna, mert olyan hangulata volt. Most

szeretném kérni, hogy kicsit vegyük már ezt az egészet komolyan, jó?”

– ez hangzik el a 2021. április 28-án tartott beszélgetés elején.

Ebben az időben legalább öt alkalommal tárgyaltak az előző évi pénzügyi jelentésekről. Ugyanis belső körben viszonylag gyorsan kiderült, hogy valamennyi pénzük hiányzik,

vannak összegek, amelyekkel nem tudnak elszámolni.

Nem mindenben működtek szabályosan

Nem teljesen egyértelmű, hogy a hangfelvételeken taggyűlést vagy egyszerű beszélgetést rögzítettek-e. Beszélgetésnek túl komoly, taggyűlésnek túl lazának tűnt az a keret- és szabályrendszer, amelyben kommunikáltak egymással a párttagok és kollégáik – jegyzi meg a portál.

Van, ami taggyűlésként kezdődik: a megjelentek személyi igazolványukat a webkamerájukon keresztül mutatták be, hogy igazolják magukat. Majd a beszélgetést vezető Döme Zsuzsanna, a párt társelnöke napirendi pontokról számolt be, végül a napirendet szavazással fogadták el.

A szavazással azonban gondok voltak. A beszélgetésben olyanok is részt vettek, akik akkor még nem voltak a párt tagjai. A Zoomon tartott szavazásnál azonban nem tudták szűrni, hogy ki szavaz.

A beszélgetés egy pontján valaki azt is bedobta, hogy „egyszer azért majd megpróbálom, hogy Zoli észreveszi-e vajon”, ha nem párttagként szavaz, mire az említett Zoli közölte, hogy „nem fogom”.

Összefolytak a hiányok is

2021 áprilisában a párt pénzügyi munkatársa éves jelentéseket tárt a tagság elé. Ott volt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, valamint a párt Savköpő Menyét Alapítványának 2020-as évi pénzügyi beszámolója is. A pénzügyi munkatárs pedig felsorolta a Kutyapárthoz köthető számlákat, ezekkel kapcsolatban hosszan beszélt a tagoknak arról, hogy

mik azok a pénzek, amikkel nem tudnak elszámolni.

Több tétel is utalt arra, hogy a párt nem mindenben működött törvényesen. Állami támogatást ugyanis a pártok és azok alapítványai is kapnak, ezek között azonban nem lehet átjárás. A munkatárs azonban azt mondta, hogy:

„vagy az MKKP főszámláról, vagy sok esetben a Savköpőről vásároljuk a dolgokat, mert ugye, ha az a kényszerhelyzet, hogy a Savköpőnél több a pénz, akkor

megpróbálunk onnan költeni, és a Kutyapártot kímélni ebből a szempontból”.

Az Állami Számvevőszék ezen gyakorlat miatt 2023-ban, a 2020-as és 2021-es pénzügyi beszámolók vizsgálatakor szigorúan megbüntette a pártot:

az ÁSZ összesen 11,2 millió forintos bírságot szabott ki.

Két ügyet emeltek ki: a párt nyári táborának finanszírozását, valamint irodájuk bérlésének kérdését.

Valódi Hírek