Dobrev Klára: Nagyon mérges vagyok Magyar Péterre, amiért a Fideszt segíti Budapesten

Felelőtlen hozzáállás a 2019-ben megszerzett ellenzéki városokat és kerületeket veszélyeztetni.

Dobrev Klára, a DK–MSZP–P koalíció EP-listavezetője és Tüttő Kata MSZP-alelnök közös interjút adott az Indexnek hétfőn.

A baloldali politikusok Magyar Pétertől elvárják, hogy legyen együttműködő, különben kérdésessé válik, hogy valóban az Orbán-rendszert akarja-e lebontani.

Kérdés, hogy Magyar mit is akar

„Magyar Péter pártja sikeres ellenzéki polgármesterekre indul rá, és veszélyezteti, hogy a Fidesztől polgármesteri pozíciókat nyerjünk el.

Én ezért nagyon mérges vagyok,

mert 2019-ben az ellenzéki közösség legnagyobb sikere volt, hogy önkormányzati szinten több mint hárommillió embert szabadítottunk fel a Fidesz uralma alól”

– jelentette ki Dobrev.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok már bizonyítottak

Budapesten például Karácsony Gergely és Tüttő Kata vezetésével. De sikeres példaként ott vannak a budapesti ellenzéki polgármesterek, illetve Szombathely és Pécs polgármestere is. Rendkívül

felelőtlen hozzáállás kockáztatni, hogy ezeket a pozíciókat visszaszerezze a Fidesz.

Ráadásul azt is megkérdőjelezi, hogy Magyar Péter az Orbán-rendszert akarja-e leváltani – fogalmazott Dobrev. A DK EP-képviselője szerint a hosszú távra kötött pártszövetségük nem veszített a Magyar Péter-jelenséggel. Sőt, mint mondta:

„megerősítette szövetségünk támogatottságát, hogy közös formációval indulunk”.

A DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség erős

Tüttő hozzáfűzte, hogy Magyar Péter saját magát jobboldalinak nevezi, s csak a Fidesz akarta áttolni a baloldalra. Leszögezte, ha Magyar nem a jobboldalról bontja a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, akkor ő nem bontja, hanem építi azt. A két baloldali politikus abban is egyetértett, hogy

a hármas szövetségben mindenki egyenrangú.

Ez az együttműködés nagyon sokrétű tudást tud egyesíteni a szociáldemokrata–zöld szövetségben, és nem csak a mostani választásokra szól. Továbbá nem tartják fontosnak, hogy ki hányadik az EP-listán, s magabiztosak abban, hogy mindannyian uniós képviselők lesznek (Tüttő az 5. a közös EP-listán – a szerk.).

Erős Európát akarnak

Európa jövőjéről az EP-képviselőjelölteknek szinte azonos véleményük van, amit a listavezető foglalt össze: Kiemelte:

Az az Orbán-kormány legnagyobb hazugsága, hogy egy erős Európa elveszi a mozgásteret a nemzetállamoktól, a kormányoktól, a régióktól és az önkormányzatoktól. Dobrev szerint ez pont fordítva van. Az erős Európának éppen az a lényege, hogy minden olyan kérdésben, amiben leginkább a közösség illetékes – legyen az egy ország, megye, város vagy egy falu –, helyben szülessen döntés.

Egy erős Európában az Orbán-kormány például

nem vehette volna el az oktatás jogát az önkormányzatoktól.

Az erős Európának az a feladata, hogy meghatározza, milyen jogaik vannak az embereknek. Majd vigyázzon arra, hogy senki ne vehesse el tőlük.

Egy erős Európa több lehetőséget, több jogot, több jogkört biztosít.

Ma Európa erősebb, mint öt évvel ezelőtt volt. Minden válságra erősebb együttműködéssel reagált az Európai Unió. Egyre egységesebb, és egyre közelebb kerül ahhoz, amit mi Európai Egyesült Államoknak hívunk – fejtette ki Dobrev.

Orbán hazugságairól

Az orosz–ukrán háború kérdésében is nagy az összhang a baloldali szövetség politikusai között.

„Pontosan látjuk, hogy milyen tervei vannak Oroszországnak, ha megnyeri ezt a háborút. A sokadik békeszerződést szegi meg, és folyamatosan fenyegeti a szomszédait. Orbán Viktor ott állt Putyin mellett, amikor az orosz elnök azt mondta, hogy nem ért egyet azzal a NATO-bővítéssel, amely során Magyarország is tagja lett az atlanti szövetségnek.

Magyarország biztonságát fenyegette közvetlenül,

és a magyar miniszterelnök ott állt mellette csendben”

– emlékeztetett Dobrev. Szerinte egyetlenegy olyan kormány van Európában, amely

az orosz agressziót finanszírozza: Orbán Viktor kormánya,

méghozzá a gázvásárlásokon keresztül. Ráadásul ezt a magyar emberek pénzén teszi, miközben látható, hogy drágábban és több gázt vásárolunk, mint a háború előtt. A többi ország szinte nullára csökkentette a függőségét, de Magyarország most még jobban függ az agresszortól.

„Nem akarunk katonákat és fegyvereket küldeni Ukrajnába”

– erősítette meg Tüttő.

Az MSZP politikusa szerint ugyanis

Orbán mindig azzal vádol nagyon hangosan másokat, amit saját maga követ el.

„De mi békepártiak vagyunk. Minden normális ember békepárti, hiszen a háború csak szenvedést okoz. A szociáldemokrácia egyik legfontosabb célja, hogy az értelmetlen, fölösleges szenvedést csökkentse. Az Európai Unió azért jött létre, hogy béke legyen a kontinensen. Ez volt az alapgondolat. Ezt akarjuk mi is”

– fűzte hozzá az EP-képviselőjelölt.

Valódi Hírek