Életveszélyes Pintérék új ügyeleti rendszere: Szlovákiában kellett megmenteni egy cserben hagyott magyar életét (+videó)

Magyarországon meghalhatott volna.

Bélcsavarodással, vizsgálat nélkül elküldtek az ügyeletről egy férfit, akinek az mentette meg az életét, hogy átvitték Szlovákiába. Családja szerint a magyarországi ügyelet lekezelő volt, ezért pert fontolgatnak – számolt be az esetről az RTL Híradó.

Szerencse, hogy közel volt a határ

A 76 éves Attilának életmentő műtétje volt tavaly ősszel a szlovákiai Komárnóban. Pedig a határ másik oldalán, Magyarországon, Komáromban lett rosszul. November elsején mentek be az orvosi ügyeletre.

„A doktornő nagy kegyesen, szőlőt eszegetve lejött és kérdezte, hogy na mi a panasz”

– idézte fel Éva, a lánya.

Apjának annyira fájt a hasa, hogy állításuk szerint az ájulás határán volt már, és szinte szürke volt a bőre. Az ügyeletes orvost azonban ez nem hatotta meg.

„Olyan furcsán viselkedett. Lekezelően, nagyképűen beszélt velünk.

Azt mondta, hogy ha maga tud menni, akkor nem beteg”

– mondta Attila.

A család azt állítja, ezután vizsgálat nélkül elküldték őket. Az ambuláns lapon, amit a kezükbe kaptak, ennek ellenére az szerepel, hogy a férfinak puha, betapintható volt a hasa és egy utasítás: lássa SBA.

Nem egyértelmű, hogy mit is írtak az ambuláns lapra

A híradó megkérdezett több orvost, hogy ez mit jelenthet, de

a szakemberek sem tudták egyértelműen eldönteni.

Jelentheti egy kórház sürgősségi osztályát, sebészeti ambulanciát, vagy esetleg röntgent is, mondták.

Az ambuláns lapon szerepel, hogy a családtagok ingerültek voltak, több vizsgálatot akartak. Éva szerint ez valóban így volt.

Kétségbeesett, hogy nem veszik komolyan apja panaszait,

pedig érezte, hogy nagy a baj.

„Apu lefeküdt a padra. Mondtam, hogy itt el fog ájulni. Mit csináljak? Hirtelen nem tudtam, mit csináljak. Mentőt hívjak? Taxit hívjak? Taxit hívtam. Beültünk a taxiba és kérdeztem, melyik a legközelebbi olyan kórház, ahova beérek vele”

– idézte fel a történteket.

A legközelebbi kórházi sürgősségi 30 kilométerre, Tatabányán van, ezért a taxis javaslatára a körülbelül 7 kilométerre lévő, szlovákiai komárnói kórházba mentek. Azt mesélik, Attila

olyan rosszul volt, hogy a taxis nem fogadott el pénzt az útért.

Szlovákiában azonnal megműtötték

„Közölték, hogy a bél egy 9,5 centis szakaszon begyulladt és befordult. Az ottani doktornő azt mondta, hogy

ha akkor nem viszem be, pár órán belül meghal”

– mondta el Éva.

Attila hajmeresztőnek nevezte, hogy a hazájában, ahol 40 évig fizette a TB-t, meghalhatott volna, mert nem vették komolyan. Ellenben Szlovákiában kitűnő ellátást kapott.

„Elismerésem. Kiváló orvosok. Becsületesek, rendesek”

– mondta.

A műtét után a férfi még két hétig kórházban volt, és azóta is Szlovákiában kénytelen maradni, mert több beavatkozásra volt szüksége. Jelenleg egy ismerősük lakásában élnek a komárnói kórháztól nem messze. Éva felmondott a munkahelyén, hogy ápolni tudja az apját. Bár a férfinak lett szlovák egészségügyi kártyája, így is

több millió forintjukba került eddig a kinti ellátása.

Pert fontolgatnak

A család pert fontolgat az ügyeletet szervező Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ellen. Az OMSZ a híradó megkeresésére elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban

belső vizsgálatot indítottak és mindent rendben találtak.

A videót az esetről itt tudjátok megnézni:

Valódi Hírek