„Meglepi!” Igazi botrányhős tart Magyarországra Orbán meghívására

Georgia miniszterelnöke hamarosan Budapestre érkezik.

Irakli Kobakhidze, Georgia miniszterelnöke április 24-25-én kormánydelegációjával Magyarországra látogat. Az alig két hónapja megválasztott kormányfő programja még nem nyilvános. Annyi azonban biztos, hogy április 25-én részt vesz a CPAC Hungary-n, sőt, a jelek szerint fel is szólal majd Orbán Viktorék jobboldali konferenciáján többek között Geert Wilders holland és Eduardo Bolsonaro brazil politikusok mellett.

Kapcsolódó: „Óriási” bejelentéssel rukkolt elő Orbán: Megvan, kire cserélte le Putyint

Mi az a CPAC Hungary?

Mint arról beszámoltunk, idén is megrendezik Budapesten a CPAC Hungary-t, azaz a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemboriját (jelentése cserkésztalálkozó, de a kormánypárti véleményvezérek előszeretettel használják ezt a szót a rendezvényre – a szerk.). Tavaly májusban nem meglepő módon Orbán Viktor volt a házigazda, de a konferencián többek között Varga Judit akkori igazságügyi miniszter is felszólalt.

2024-ben immár harmadik alkalommal, ezúttal áprilisban kerül sor az eseményre. Annak részleteit Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója osztotta meg januárban a Facebookon. Többek között azt is elárulta, hogy a miniszterelnöknek milyen szerep jut a tavaszi összeröffenésen.

Tavaly például Andrej Babiš és Janez Janša korábbi cseh és szlovén euroszkeptikus miniszterelnökök is részt vettek a találkozón, de Eduardo Bolsonarot, Jair Bolsonaro bukott, klímaváltozás-tagadó brazil elnök fiát is invitálták a fővárosi eseményre.

Kapcsolódó: Pusztító beszédet mondott Orbán Viktor a konzervatív szuperkonferencián

Mi történik most Georgiában?

Békés forradalom zajlik Tbilisziben, amióta az oroszbarát kormányzat a tiltakozások ellenére ismét beterjesztette és a georgiai parlament kormánypárti többsége első olvasatban el is fogadta a „külföldi érdekeket szolgáló” civil szervezeteket megbélyegző törvényt – részletezte az rtl.hu.

A törvény mellesleg orosz mintát követ, tavaly márciusban pedig egyszer már elbukott, miután országszerte, napokon át demonstráltak miatta Georgia lakói. A dokumentum egy évvel később ismét terítékre került. A javaslat – amelyhez hasonlót idehaza a kormányzó párt kétharmados parlamenti többségének „hála” elfogadtak – szerint minden olyan civil szervezetnek hatósági nyilvántartásba kell vetetnie magát, amelynek a működési költsége több mint 20 százalékban külföldről származik. Ennek elmulasztása súlyos bírságot vonna maga után.

Az Európai Unió is jelezte a georgiai kormánynak, hogy a törvény összeegyeztethetetlen a közösségi normákkal és értékekkel, így az előterjesztést vissza kellene vonni. Kobahidzét saját bevallása szerint nem érte váratlanul, hogy külföldi szereplők folynának bele az országa belügyeibe (mintha csak Orbán Viktor hallanánk – a szerk.).

Georgia polgárai tüntetnek a törvény ellen. Már a múlt heti parlamenti vitára is kisebb tömeg gyűlt össze, a megjelentek közül többek EU-s zászlókkal érkeztek a helyszínre. A demonstrálók azt skandálták, hogy

„Le az orosz törvénnyel!”.

A tüntetések több mint egy hete tartanak, a hatóság már vízágyút és könnygázt is bevetett a tömeg eloszlatására. A törvényjavaslat második olvasatában történő szavazására április 29-én kerül majd sor.

Valódi Hírek