Egyre dagad a botrány: A bíróságon húzta ki a gyufát a luxusautóval megkent tankerületi vezető (+videó)

Megtagadta a vallomástételt.

Mint csütörtökön megírtuk, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy tankerületi központ gazdasági vezetőjét őrizetbe vette. Az Orbán Viktorék által létrehozott gigaszervezet, a Klebelsberg Központ egyik gazdasági vezetőjét a budapesti nyomozók vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban”

bűntett megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe.

Az RTL Híradó információi szerint a Belső-Pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetője az, aki a hatóság közlése szerint közbeszerzések manipulálásával tett szert tízmilliókra. A csatorna beszámolója szerint a gyanúsított a bírósági meghallgatása során

megtagadta a vallomástételt.

Csütörtökön kezdeményezett eljárást a Nemzeti Védelmi Szolgálat az egyik budapesti tankerületi központ gazdasági vezetője ellen, aki a gyanú szerint vesztegetésben érintett. Eddig a rendőrség közleményében nem nevezte meg, melyik intézményről van szó konkrétan.

A tankerületi vezető a gyanú szerint az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint fiktív számlákat állíttatott ki a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására.

Hivatali helyzetével visszaélve a gazdasági vezető több tízmillió forinthoz juthatott így, de nemcsak pénzt fogadott el, hanem például több mint kétmillió forint értékű Forma-1 belépőt, vagy egy harmincmilliós luxusautó használati jogát is.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói 2024. április 9-én az ügyben érintett tankerületi központban, valamint több vármegye rendőreinek bevonásával további 27 helyszínen egyszerre csaptak le. A rendőrök iratokat, adathordozókat, több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, valamint két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

A gyanúsítottat

őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását.

Három vállalkozót szintén gyanúsítottként hallgattak ki, ők szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottak köre az eljárás során bővülhet.

A 24.hu pénteken megerősítette, az érintett gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt. A portál információi szerint az egy hónapos letartóztatásba helyezett asszony a hallgatás mellett döntött, gyakorlatilag semmit sem mondott az ügyről a csütörtöki bírósági meghallgatás során.

Videó:

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek