Most döntött a parlament: Kígyózó sorok várhatók a postákon

A kisebb településeken gyakran nincs automata, a posta előtt rövidesen tömött sorokkal szembesülhetünk.

Ezért állhatunk sorba a posta előtt

A jövőben a bankjegykiadó automaták mellett a postákon is lehetőség lesz havonta 2 alkalommal ingyenesen felvenni legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénzt.

Az erről szóló jogszabály-módosítást a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításának részeként fogadta el az Országgyűlés 135 igen, 5 nem és 42 tartózkodás mellett szerdán.

Az elfogadott törvény több európai parlamenti és tanácsi rendeletet, irányelvet ültet át a magyar jogba. Ezek a pénzügyi szereplők által alkalmazott digitális technológiák működési kockázataival szembeni ellenállóképesség biztosítását célozzák.

A veszélyhelyzetről is döntöttek

Az Országgyűlés 135 igen, 47 nem szavazattal felhatalmazta a kormányt, hogy az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetet november 19-ig meghosszabbítsa.

Kapcsolódó: Tudják még fokozni: Döntött a parlament a veszélyhelyzetről

A kormány még 2022 májusában hirdetett veszélyhelyzetet az ukrajnai háború miatt, és annak meghosszabbítására a parlament már többször is felhatalmazást adott.

Megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ

Megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ, a Nemzeti Földalappal kapcsolatos feladatokat, az erdőtervezési és az öntözési feladatokat az Agrárminisztérium, míg a térinformatikai feladatokat a Magyar Államkincstár veszi át.

Az erről szóló törvényt 140 igen, 21 nem szavazattal 21 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés szerdán.

Az általános indoklás szerint a szervezeti változtatástól a feladatok hatékonyabb és olcsóbb ellátása várható, amely létszám-megtakarítással is jár. A közvetlen miniszteri irányítás pedig lehetővé teszi a kormányzati birtokpolitika gyors és pontos megvalósítását – részletezték.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek