Hatalmas a pánik: Nagy Márton válságtanácskozást hívott össze

Nagy Márton sürgősen egyeztetni akar a Mol vezetésével a benzin áráról.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn úgy döntött, behívja a Mol vezetését egyeztetésre. Az apropót az elszálló benzinárak adták. A miniszter ugyanis azt szeretné, ha az üzemanyagárak a régiós középmezőnybe tartoznának – ezért pedig nem a kormány szeretne tenni például az áfa csökkentésével.

Nagy Márton beavatkozik a benzinárakba?

„Úgy látjuk, van egy elcsúszás a korábbi megállapodásunkban, ezért a hét második felére behívtam a Molt és a Magyar Ásványolaj Szövetséget egyeztetésre”

– mondta el Nagy az index.hu kérdésére.

A kormány többször belengette, hogy beavatkozik az üzemanyagárakba. A miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy a kormánynak van egy megállapodása a Magyar Ásványolaj Szövetséggel:

„ennek értelmében az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk”.

Ezzel szemben jelenleg

Magyarországon a régióban a harmadik legdrágább az üzemanyag.

Nagy szerint azért kell beavatkozni az üzemanyagárakba, mert azok nem csak az uráli típusú olajárakat követik le.

„Van benne profittartalom és sok más elem.

Amikor tárgyalunk, akkor ezeket a tényezőket – többek között a profitmarzsokat – vizsgáljuk, hogy indokolt-e, és ezek más szomszédos országokban hogyan alakulnak”

– mondta el a portálnak.

Nagy Márton arról nem beszélt, hogy csak januárban 41 forinttal emelték az üzemanyagok jövedéki adóját, így az Orbán-kormány vaskosan benne van az elszálló árakban. És persze, arról sem esett szó, hogy két hónap múlva választások lesznek, így a kabinetnek jelenleg politikai érdeke fűződik az üzemanyagárak alacsonyan tartásához.

Valódi Hírek