Lehullt a lepel: Kiderült, miért kellett távoznia a dandártábornoknak a honvédségtől

Közleményben adták hírül.

Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadójának, Biró Marcellnek a munkatársa lesz Porkoláb Imre Zoltán dandártábornok – írta közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Fontosabb megbízatást kapott

Mint írták, Porkoláb tábornok Biró Marcell nemzetbiztonsági főtanácsadó közvetlen munkatársaként, vezető beosztásban folytatja munkáját. A katonai innovációért felelős minisztériumi feladatokat továbbra is a miniszter irányítása alatt álló Védelmi Innovációs Kutatóintézet látja el.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter március 15-e alkalmából a Szolgálati Érdemjel Babérkoszorúval Ékesített Arany fokozatának adományozásával ismerte el Porkoláb Imre eddigi munkáját. A dandártábornok jelentősen hozzájárult a magyar védelmi innováció és a hazai védelmi ipar elmúlt két évben elért eredményeihez – tették hozzá.

A Sandhurst Akadémián végzett

Porkoláb Imre volt az első magyar katona, aki elvégezte a Sandhurst Akadémia egyéves képzését 1994-ben, élményeit egy könyvben írta meg később. Néhány éve a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is ezen az akadémián végzett a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként.

A katonai akadémia a kőkemény kiképzéséről híres. Húsz jelentkezőből legfeljebb egy kerülhet be, de az egyéves képzés során is jókora lemorzsolódás van. Volt olyan diák, akit az utolsó héten vágtak ki, mert nem megfelelően viselkedett.

Indoklás nélkül szűnt meg a megbízatása

Amint arról pénteken beszámoltunk: megszüntették megbízatását a védelmi innovációért felelős miniszteri biztosnak több mint fél évvel annak lejárta előtt.

Az erről szóló utasítást Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter adta ki, aki

döntéséhez semmilyen indoklást nem fűzött.

A miniszteri biztosi feladatot Porkoláb Imre Zoltán dandártábornok látta el, akit 2022 novemberében neveztek ki. Munkáját 200 ezer forint díjazás ellenében látta el, és háromfős titkárság segítette.

Valódi Hírek