Pintérék már a mentősök cipőjére sem szánnak pénzt: Civilek gyűjtésbe kezdtek

Siófokon nem bírták tovább nézni a helyzetet.

Adománygyűjtést indított a Siófoki Mentő Alapítvány, hogy 37 pár cipőt vásárolhasson a siófoki mentősöknek. Összesen 1,2 millió forintra van szükségük, hogy az állomány minden tagja strapabíró cipőt kaphasson – írta meg a magyarnarancs.hu.

Itt tartanak a mentősök

Nem gondoltuk volna, hogy egyszer már a mentősöknek kell cipőre gyűjteni civil összefogással. Ám Pintér Sándoréknak sikerült úgy lerohasztani az egészségügyet, hogy 2024-re ez is megtörténjen.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított évi 7 ezer forint cipőpénzből ugyanis mai árakon

közel öt évig kellene spórolni megfelelő, strapabíró lábbelire.

A Siófoki Mentő Alapítvány Facebook-oldalán még februárban tették közzé a felhívást:

„A Siófoki Mentők most a ti segítségeteket kérik!! Céljuk, hogy minden szolgálatot teljesítő mentő lábára jusson egy új munkavédelmi cipő! Tehát az álmuk 37 pár cipő, amiben szolgálatteljesítés közben kényelmesen tudnak mozogni”.

A portál megtudta, a gyűjtést azért indították, mert egy balesethez kivonuló mentőcsapat tagja kiömlött benzinre lépett, ugyanis csak úgy tudta kiemelni a sérültet. Következésképpen a benzin eléggé elbánt a rajta lévő olcsó kínai cipő gumitalpával, így

a mentősnek az a mentés egy pár cipőjébe került.

A város összefogott

A Balaton-parti városban népszerű a mentős közösség,

gyakran előfordul, hogy civilek ételt, italt visznek a mentőállomáson dolgozóknak.

A legutóbbi gyűjtés az egész várost megmozgatta. Az alapítvány támogatói jegyeket bocsátott ki, valamint március közepére jótékonysági bált szerveztek. A jegyeket magánvállalkozók árulják üzleteikben – a bál megrendezése után is. Az emberek ledöbbentek, hogy

a mentős szakápolóknak gyakorlatilag koldulniuk kell a munkacipőért,

amit egy frissen munkába állt építőipari segédmunkás alapból ingyen kap a munkaadójától. A siófoki állománynak harminchét strapabíró cipőre lenne szüksége összesen 1,2 millió forint értékben, vagyis 32 400 forint egy pár.

Az OMSZ reagált

Miután a portál kérdésekkel fordult az OMSZ-hez a hajmeresztő eset után, Győrfi Pál kommunikációs és PR-vezető válaszolt:

„A mentődolgozók ruházata munkaruhának minősül, ellátásukról részletes belső szabályzat rendelkezik. Kiemelten fontos szempontként kezeljük bajtársaink munkavégzés közbeni komfortját, ezért a tervezés során (anyag, szabás, varrás, zsebek lehelyezése stb.) igényeiket, véleményüket hangsúlyosan figyelembe vesszük.

A munkaruhára vonatkozó műszaki specifikáció a mentőmunka különleges jellegzetességeit is figyelembe veszi, hiszen egy fűtött lakásban végzett betegellátást akár egy utcai újraélesztés is követhet. A gyakorlati szükségletekhez való igazodás példája a ma már a munkaruha részét képező térdvédő protector rendszeresítése, ami egy elhúzódó újraélesztésnél a beteg mellett térdelve komoly segítséget jelent.

Munkaruháink magas minőségűek, arculatuk illeszkedik a mentés egyéb arculati elemeihez. A magyarországi szervezett életmentés kezdetétől, illetve az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta problémát jelentett a szennyeződött ruhadarabok otthoni tisztítása.

Mára azonban valamennyi mentőállomáson megteremtődtek a gépi mosás feltételei, amit költségvetési lehetőségeink között tisztítószer-vásárlási hozzájárulással is támogatunk.”

A válaszból azonban nem derült ki, hogy fordulhat elő, hogy 7 ezer forintot kapnak a mentősök egy cipőre, amikor az árak ismeretében ez egy pár papucsra sem elég.

Valódi Hírek