Forrnak az indulatok: Kiderült, mennyi pénzt nyúlt le a lakosságtól a Fidesz-imádó polgármester

Jogerős a döntés Kárász István ellen.

A Baranya (vár)megyei Versenden forrnak az indulatok: hat év után sikerült meneszteni a polgármestert, aki több tízmillió forinttal károsította meg a települést.

Kárász István ráadásul nem először nyúlt a kasszába, és nem is először ítélték el.

Kárász 2010 óta polgármester Versenden, ez idő alatt a bíróság kétszer is elmarasztalta. 2017-ben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalásért és sikkasztásért pénzbüntetést kapott, majd 2023 áprilisában költségvetési csalásért egy év felfüggesztett szabadságvesztést mértek rá.

Az utóbbi döntést követően a Pécsi Törvényszék kimondta: a polgármester méltatlan a hivatalára. Kárász háromszor is fellebbezett a döntés ellen, így csak február 20-án lett jogerős a törvényszék végzése.

Milliókat utalt magának

A volt polgármester ráadásul harmadszor is bíróság elé állhat, ezúttal üzletszerűen elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalással vádolják. A korábbi ügyekben 1,2 milliót majd 4,5 milliót utalt jogtalanul a saját számlájára.

A legfrissebb vád szerint 74 millió forinttal tette ugyanezt.

Mindeközben Versend csődközeli helyzetbe sodródott. A mindössze 900 lelket számláló falu közben a nepszava.hu információi szerint csaknem 100 milliós törleszthetetlen adósságot halmozott fel.

Emiatt időnként nem jutott ebéd a helyi iskola és óvoda 130 gyermekének, és évek óta nem osztottak szociális alapon járó tűzifát a rászorulóknak. A következő hetekben dől el, szükség lesz-e adósságrendezési eljárásra az önkormányzatnál.

Kormánypárti kapcsolatok

A portál által megkérdezett versendiek közül sokan úgy vélik, hogy Kárászt rég el kellett volna mozdítani posztjáról. Ám a polgármester rendkívül jó kapcsolatot ápolt a térség befolyásos kormánypárti politikusaival, akik megvédték őt,

mert hálásak voltak neki azért, hogy a falu választóinak túlnyomó többsége – legutóbb 82,4 százaléka – a Fideszre szavazott.

Valódi Hírek