Méretes hátraarc: Győztek a tiltakozók, meghátrált az einstandra készülő intézmény

Nagyon közel volt a baj.

Visszavonta a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fenntartói jogának átvételét a Milton Friedman Egyetem. A középiskola és a felsőoktatási intézmény tanárainak egyeztetése idejére

köztéri tüntetés készült, és petíció is indult a fenntartóváltás ellen.

Ez derült ki az egyetem közleményéből, amit az MTI -hez juttattak el. Az egyetem közölte, hogy az átvételre vonatkozó kezdeményezés visszavonását a szerdai nap folyamán eljuttatja az Észak-Budapesti Tankerületi Központhoz.

„Miután általunk nem ismert személyek a párbeszédet megelőzve, a Gimnázium »védelmében« valótlanságokkal és félelemkeltéssel operáló petíciót indítottak, valamint a híresztelések szerint a helyszínen köztéri tüntetés is készül, a találkozón való részvételt lemondjuk.

Egyúttal visszavonjuk az átvételre vonatkozó kezdeményezésünket, amit a mai nap során hivatalos formában is eljuttatunk az Észak-budapesti Tankerületi Központhoz”

– közölték sértett hangvételű írásukban.

A gimnáziumban tavaly is voltak gondok

Megírtuk, hogy tavaly január közepén beázott a III. kerületi Veres Péter Gimnázium, olyannyira, hogy ömlött a víz a tetőből egy hevesebb esőzést követően. Az intézményben szemeteskukával próbálták felfogni a vizet, és a szőnyegpadló is teljesen átázott.

A beázást évek óta tapasztalták, 2023-ra teljesen kezelhetetlenné vált a helyzet. Elképzelhető, hogy az épület állagromlása miatt a tankerület örült volna a fenntartóváltásnak.

Nem ez az egyetlen veszélyben lévő iskola

Beszámoltunk arról, hogy eddig 60 középiskolával kapcsolatban érkezett fenntartóváltási kérelem a Belügyminisztériumhoz. Úgy tűnik, ahogy az egyetemeket alapítványokba szervezték ki,

a gimnáziumok esetében is ez a terv.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium volt az első, amely – 2023 márciusában – az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetemhez (ÓE) került. Az Óbudai Egyetem belendült: a Szinyei után több középiskolát is átvenne.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek