Azt hitted, a fák nélküli lombkoronasétány volt mindennek a teteje? Na, most figyelj!

Ötven (sic!) centis kilátó épült Örvényesen.

A magyar korrupció és természetrombolás legújabb jelképéről számolt be Hadházy Ákos független parlamenti képviselő friss Facebook-bejegyzésében. A Tihany melletti Örvényesen félméteres, azaz 50 centis nádkoronasétány épült EU-s forrásból.

Hogy az arra járók lássanak is valamit, a nádat kiirtották a természetvédelmi területen.

Ha azt hittük, hogy a fák nélküli lombkoronaséténynál már nincs lejjebb, tévedtük. Az újabb „csoda” 217 millió forintba került.

Hadházy Ákos bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

„Na, itt a legújabb FÉLMÉTERES KILÁTÓ, 217 MILLIÓ FORINTÉRT, a Tihany melletti Örvényesen. A változatosság kedvéért ez egy »nádkorona« sétány, bár a zavaró nádast itt is gondosan kiirtották.

Az egész pont olyan tökéletesen értelmetlen, mint amilyennek látszik, hiszen egyrészt a néhány méterre fekvő strandról ugyanilyen tökéletes a kilátás Tihanyra. Másrészt a nádast éppen megszüntetik azzal, hogy a »kilátó« másik oldalán meglevő, eddig a nádasban megbújó csónakkikötőt kiviszik a partig.

A dolog viszont sokkal rondább is lehet annál, mint hogy

megint teljesen feleslegesen elköltöttünk 213 millió forint EU-s pénzt.

Ezt egy honfitársunk három pontban magyarázta el nekem, amit szó szerint közlök:

»1) A történet a 444 cikkében megírtakkal kezdődött tavaly tavasszal. A közeli érintetlen területen megjelent egy hotelberuházás rémképe (pontosabban »szanatórium«, pont mint Balatonhenyén).

Fövenyestől a tihanyi spiccig van a Balaton legszebb, még megmaradt, gyakorlatilag összefüggő közel 10 kilométeres nádasa, melyet csupán 3 kis strand bont meg, zéró part menti beépítéssel.

Ezen a szakaszon van a Bozsai öböl is, ami a Balaton legnagyobb megmaradt ősnádasa, helyenként közel fél kilométer mély nádfallal (itt a videó borítóképen is látszik a ficakban). Mindez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

2) Februárban lementem a partra és megdöbbenve láttam, hogy a holtszezonban iszonyú tereprendezés indult meg a fent áhított területtől egy köpésre, a strand mellett.

50 centis nádkoronasétány. Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

Ez egy EU-s finanszírozású projekt, nézzük az eredményeket:

A védett nádast legyalulták

– A védett nádast (ez nem kis nudli nádas, mint máshol), egy olyan fél hektáros területen legyalulták.

– Építettek egy alibi 0,5 méteres »nádkilátót«, a nád zavaró jelenlétét megszüntették. A »nádkilátó« körül fák vannak, ergo a használhatósága zéró, bár a fákat is elfűrészelték.

– Készült egy fa móló is. Igazi értelmetlenség. Kikötni hozzá nem lehet, bemenni, ill. kijönni a vízből rajta keresztül nem lehet. Ráadásul a faszerkezet olyan közel van a vízfelszínhez, hogy egy 30-as hullámzás felver rá, gyorsan el fog az egész korhadni.

Ha pedig esetleg lenne egy értelmezhető tél befagyott Balatonnal, bizonyosan elviszi az első zajlás.

– Az egésznek valami olyan neve van, hogy mocsári csorbóka sétány (vagy valami hasonló), ami igazan arcátlan, lévén ha a névadó növény élt is itt valamikor, a beruházás ki is irtotta. Tehát inkább emléksétány 🙂

– A beruházásnak semmi értelme nincsen (famóló, fél méteres kilátó, pár pad, szemetes), csak szétbarmoltak egy kiemelten védett nemzeti parki területet.

3) Komolyan felmerült a fejemben ,hogy az alibi EU-s beruházás és a fentebb részletezett »szanatóriumi« nagyberuházás összefügg.

Az EU-s bohóckodáshoz ugyanis szükségszerűen nem kellett volna ekkora területen kiirtani a nádat (sőt!). A nádirtás ugyanis megnyitotta a partot a tervezés alatt álló hotel irányába a csónakkikötő átépítése címkével.

Új mólót építenek a beruházás örvén

Ugyanis az újonnan épült mólóval körbekerített, régi csónakkikötőt (ami eddig a nádban volt elrejtve) áthelyezik a part irányába. Jelenleg a nád helyének kotrása zajlik.

A dolog léptéke arra enged következtetni, hogy itt majd jóval több is lesz, mint egy kis csónakkikötő, nem lepődnék meg, ha már a vitorlások befogadásának ágyaznának meg.

Mellékeltem egy képet is, ahol bejelöltem, hova jön a nagyberuházás, és hol semmisítették meg a nádast »sétány« jeligére. Ezzel a térképpel, és a fenti 444-es drónvideóval jól értelmezhető.

Már önmagában a nagyberuházás is bicskanyitogató, az EU-s pénzből elkészült alibi a nettó természetrombolással viszont extrém.

Ha megnézed a térképet, ez a környék egy kincs, ilyen érintetlen felület a Balatonon máshol nincs. Olyan hely ez, ahol simán belefutsz kajakozás közben akár 50 darab nagy kócsagba (ami ugye magyar természetvédelem címermadara) egyetlen fán!

A projekt leírása >>ITT<< található.”

(Hadházy Ákos / Facebook)

Valódi Hírek