Dávid Ferenc: Megáll az ész!

Vélemény.

A magyar Kasszandra

„Apollón isten büntetésül azt rótta ki a szépséges hercegnőre (Kasszandrára – D.F.), hogy jóslataiban soha ne higgyen senki, és emiatt szenvedjen egész életében. És valóban így történt: Kasszandra mindent előre meglátott, mégsem hitt szavaiban senki. Na, most a mi magyar Kasszandránknak (Nagy Márton miniszter – D.F.) más sors és más szerep rendeltetett: bármit jósol/ígér/prognosztizál, az sohasem válik valóssággá.

Még csak az irányt, az előjelet sem találja el soha, nemhogy a mértéket. Nagy Márton kortárs jós hiába szónokol, a gazdasági trendforduló még mindig várat magára. A mitológia szerint Kasszandra az életével fizetett. A »fordított« magyar Kasszandrát ilyen veszély szerencsére nem fenyegeti. Nálunk »csak« az ország lakosságának a jövője tét!” (Nyugati Fény- november 8. – Dávid Ferenc)

Már szó sincs 4 százalékról

Tényleg nehéz magamat idézni (nem is elegáns), de úgy érzem, hogy Nagy Márton 2024. március 12-i újabb megnyilatkozása talán indokolhatja, hogy előveszem novemberi mondataimat. Nagy miniszter úr ez év elején még 4 százalékos 2024. évi növekedésről hablatyolt, és azt mondta magabiztosan: „a mi feladatunk a növekedés helyreállítása lesz”. (Forrás: origo.hu – 2024. január 3.)

Itt állunk március idusán és Nagy polgártárs megint változtatott korábbi álláspontján. Már szó sincs 4 százalékról,

a magyar gazdaság fordított Kasszandrájának pillanatnyi jóslata a következő:

„Nem lesznek megszorítások, a fogyasztás biztosan helyre fog állni, ugyanakkor nem realitás az idei 4 százalékos gazdasági növekedés – erről beszélt a VG.hu tudósítása alapján Nagy Márton a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. céljairól szóló keddi sajtóeseményen. A nemzetgazdasági miniszter részéről ez volt az első elismerése annak, hogy a 2024-es költségvetés eredeti makrogazdasági feltételezése

már nem tartható.” (portfolio.hu)

A brutális költségvetési hiányról

Ennek ismeretében joggal gondolhatunk arra is, hogy negyedévente 1-1 százalékkal majd ismét „visszalép” Nagy miniszter, és aztán kb. az év harmadik negyedévének végén a magyar gazdaság első számú matadora bejelenti: bocsánat, megint tévedtünk, idén sem lesz növekedés.

A viccet félretéve: elképesztő, hogy a nemzetgazdasági tárca vezetője egy vállrándítással veszi tudomásul, hogy nincs alapja a 4 százalékos növekedési előirányzatnak. Ezt még megspékelte azzal, hogy az állami költségvetés is fejre állt, és ezt már az év első negyedévében közölték a nagyérdemű közönséggel. (A Pénzügyminisztérium szerint február végéig

az államháztartás központi alrendszere 1704 milliárd forintos hiánnyal zárt.)

Kíváncsi vagyok, hogy az idei inflációs prognózis (5-6 %) vajon meddig tart ki?

Botrányos, hogy Nagy miniszter – saját bevallása szerint – nem szokott beszélni Matolcsy György jegybankelnökkel, csak „kollegiálisan van együttműködés”, kizárólag államtitkári szinten érintkezik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az NGM-nek pillanatnyilag öt (!) államtitkára van. Nem tudni kit büntet (vagy jutalmaz) azzal a tárcavezető, hogy a(z) MNB képviselőjével tárgyaljon. Az euró árfolyama 398 forintra változott,

de ez egyáltalán nem érdekli a nemzetgazdasági minisztert!

Ilyen körülmények között játszik „haragszom rád”-ot az MNB vezetője és az NGM irányítója. Míg az ország gazdasági és morális válsággal küzd, addig Matolcsy és Nagy önfeledten párbajozik!

Megáll az ész!

Dávid Ferenc

Valódi Hírek