Mi történt? Eperjes Károly egy rakás közpénzt kapott arra, hogy az élő Istent kutassa

Nagy fába vágta a fejszéjét a színművész.

Hét produkciót támogattak

Hét produkció elkészítését is támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI). Az intézet támogatást nyújt a televízióba szánt alkotások között az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató dokumentumfilmnek, valamint a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott sikereit feldolgozó sorozatnak is.

Az MTI közlése szerint a televíziós döntőbizottság hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást. Ebből az egyik az a dramatizált dokumentumfilm, amely Krausz Ferenc fizikusról szól, aki kutatótársaival az attoszekundumos fényimpulzusokkal végzett kísérleteinek eredményeiért tavaly elnyerték a fizikai Nobel-díjat. A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva a kutatások az emberiség mindennapjaira is hatást gyakorló jelentőségére. A filmre 151,9 millió forintos támogatást nyújt az intézet.

Emellett A nemzet aranyai címmel sorozat készül a 2000 és 2008 között egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottról, amely az azonos című, rekordnézettségű mozifilmhez hasonlóan a csapat világhírű sikerekkel tarkított időszakát mutatja be. A személyes beszámolókat, sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartalmazó sorozatot a mintegy százezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás rendezi Elek Ottóval közösen. A sorozatra 198,5 millió forintos támogatást ítéltek meg.

Eperjes megkísérli a lehetetlent

Eperjes Károly színművész az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotásban

az ember és Isten közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül keresi az élő Istent.

A hét epizódból álló dokumentumfilm-sorozat rendezője Törcsi Levente Balázs. A gyártók 35 millió forintos támogatást kapnak. A 444.hu felhívta rá a figyelmet, hogy a vakmerőnek is mondható vállalkozás azért kapott kevesebb támogatást, mert a film megvalósításához elegendő lesz Eperjes művész úr, az Úristen és egy mikrofon.

A közelmúltban elhunyt, közéleti tevékenységet folytató Corvin-közi forradalmárt, Wittner Máriát előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban. A 200 nap című, Koltay Gábor rendezésében készülő dokumentumfilm Wittner Mária siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit is. Az alkotást az NFI 60 millió forinttal támogatja.

A Balaton-felvidék több helyszínén megrendezett, a Természetre hangolva című akusztikus koncertsorozat legszebb pillanatait dokumentumfilmben idézi fel Réti László rendező, akinek célja, hogy bemutassa a térség természeti kincseit és a magyar könnyűzene sokoldalú előadóit. Az elnyert támogatás összege 18,1 millió forint.

Zsigmond Dezső dokumentumfilmje az Éli az életét – Szabina című film folyatása lesz az Élik az életüket – Kárpátajai szilánkok című, 2006-os alkotásnak, így a kárpátaljai lány későbbi sorsát is nyomon követhetik a nézők. A film 11,9 millió forintos támogatást kapott.

Végül 53,9 millió forint támogatást szavaztak meg az Egy magyar jezsuita Amazóniában című dokumentumfilmnek, amely Éder Xavér Ferenc jezsuita szerzetes életét dolgozza fel.

(MTI)

Valódi Hírek