Befutott a meglepetés: Bármikor betörhet a téli hideg Magyarországra (+térkép)

Az időjárás-előrejelzés szerint az ég is megdörrenhet a napokban, jöhet a téli hideg?

A február szokatlanul enyhe volt, hőmérsékleti rekordok is megdőltek a hónap folyamán. Pintér Ferenc meteogyógyász (sic!) szerint azonban rövidesen ismét hűvös időjárással szembesülhetünk.

A Meteo Klinika igazgatója megosztotta: márciushoz közeledve az időjárás először melegszik, majd

hirtelen visszaesik a hőmérséklet, ez pedig megterheli a szervezetet.

„Május közepén szokott olyan időjárásunk lenni, mint ami a hét első felében tapasztalható. A 20 Celsius-fok közeli hőmérséklet és a vele járó nagy napi hőingás okozza a legnagyobb problémákat”

– fogalmazott Pintér Ferenc a Metropolnak.

Mint mondta, sokaknak a frontok térségében megjelenő folyamatok következményei okoznak nehézségéket. Megjegyezte: ezekhez a rendkívüli helyzetekhez a természet és az emberek is nehezen tudnak alkalmazkodni.

A szakértő kitért arra is, hogy

egy áprilisi hóesésének, fagynak katasztrofális következményei lehetnek az élővilágra.

Jön a hideg a hétvégén?

Csütörtökön fátyolfelhős időre számíthatunk, a csúcshőmérséklet 14 és 21 Celsius-fok között alakulhat, miközben néhol záporok tarkítják az időjárást – részletezte a HungaroMet (az Országos Meteorológiai Szolgálat jogutódja – a szerk.)

Pénteken 11 és 19 fok között ingadoznak majd a hőmérők higanyszálai, miközben erősen borult, felhős lesz az égbolt országszerte. Esőre főleg a Dunántúlon, valamint a Duna–Tisza közén lehet számítani.

A HungaroMet előrejelzése, térkép Magyarországról

A HungaroMet előrejelzése péntekre. Forrás: met.hu

Szombat reggelre köd képződhet a Nyugat-Dunántúlon, ám az napközben fel is oszlik. A meteorológusok szerint délnyugat felől kezd majd szakadozni a felhőzet; napos idő várható az ország több pontján. Napközben a csúcshőmérséklet 13 és 18 fok között alakulhat. Hozzátették, hogy a déli szél megélénkülhet, ahol esni fog, ott akár az ég is megdörrenhet.

Vasárnap szintén napos idő várható, csapadék nem valószínű. Helyenként erős, déli szélre kell készülni, Sopron körül viharos széllökések is várhatóak. Délután 14-19 fok közötti értékeket mérhetünk majd.

Pintér Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy a felmelegedéses folyamatok egyik velejárója a fejfájás, amely egy korosztályt sem kímél. Emellett

az emberek egy része fáradtságot, rosszullétet, szédülést is tapasztalhat

– ez is mind az időjárás számlájára írható.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek