Terjed a lepkehimlő: Ezekkel a tünetekkel támad a vírusfertőzés

Havasi Katalin szakértő elmondott pár lényeges információt a lepkehimlő lefolyásáról.

Terjed a lepkehimlő a hazai óvodákban. Az InfoRádiónak nyilatkozó Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: a járványt egy gyakori vírusfertőzés okozza a kisgyermekek körében, de általában nem jár súlyos tünetekkel. De mik ezek pontosan?

Jellemzően

kiütések jelentkeznek a bőrön,

elsősorban az orcákon, néha az orrnyergen. A betegség neve is innen származik, a kipirosodás formája egy lepkére emlékeztet. A kiütés a test többi részén is jelentkezhet, ám a piros pöttyök alig viszketnek. Amennyiben ezt tapasztaljuk egy gyermeken, a kicsi valószínűleg elkapta a lepkehimlőt.

Mit okoz a lepkehimlő?

A szakértő hozzátette, hogy a kiütések jelentkezése előtt pár nappal hőemelkedés, enyhe láz tapasztalható. A kiütések rövidesen elmúlnak, a betegség súlyos lefolyása ritka. Mint javasolta,

a várandós nők lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket.

Megjegyezte, hogy a betegséggel jellemzően egyszer fertőződnek meg a kicsik, az óvodás csoport tagjain sorra jelentkezhetnek a tünetek.

lepkehimlő gyerek arc piros

Terjed a lepkehimlő az óvodákban

A lepkehimlő általában gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik, amennyiben azonban a felsorolt tünetek mellett mást is tapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – ajánlotta Havasi Katalin.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek