A CSOK Plusz igénylésekor felmerülő költségek

A CSOK Plusz is egy hitelkonstrukció, ami azt jelenti, hogy ahogy a hiteligénylésnek, úgy ennek is megvannak a maga költségei. Ennek megfelelően számolnunk kell bizonyos díjakkal, valamint az ingatlanvásárlásnak is megvannak a maga kiadásai.

Az expresszkolcson.hu szakértői a Babaváró hitel mellett a CSOK területén is igazán otthon vannak, így ha kérdéseink merülnek fel, akkor érdemes áttanulmányozni a hasznos, informatív cikkeket.

A CSOK Plusz banki költségeinek maximuma

A kormány rendeletben szabályozta a CSOK Plusz hitel banki költségeit, melynek összege 300 000 forintnál nem lehet több. Ezt az összeget a pénzintézet a kölcsön igénylése és folyósítása kapcsán kérheti el. A teljes kiadás többek között olyan díjakból áll össze, mint a folyósítási díj, a szerződéskötés díja, a helyszíni szemle vagy a számlavezetés díja.

Ha a kiadásokat a felvett összeg fényében nézzük, akkor 15 millió forint esetében ez 200 ezer forintot, 30 milliónál 300 ezret, míg 50 millió forint esetében 400 ezer forintos kiadást jelent. Vagyis, ha a maximálisan igényelhető támogatásra tartunk igényt, akkor könnyen lehet, hogy a törvényben meghatározott legmagasabb összegnél is több költségre számíthatunk.

A legfontosabb fogalmak, melyeket ismernünk kell

A hiteligénylés folyamata és kiadásai igazán összetettek, melyek különféle tényezők alapján változhatnak. A különféle szakszavak szintén nem segítenek, hogy kiigazodjunk ebben a világban. Amit érdemes tudni:

  • Kamat: az éves kamat meghatározza, hogy a kölcsönre mekkora kamatot kell fizetnünk. Emellett a kamatot alapul véve ki tudjuk számolni, hogy mekkora összeget jelent a kamat hosszú távon, mely kihatással van a hitel teljes összegére is.
  • Teljes visszafizetendő összeg: a hitel költségeit és a teljes visszafizetendő összeget alapul véve meg tudjuk állapítani, hogy mekkora összeget kell visszafizetnünk tőkerészként és mik a kiadások. Így könnyebb eldönteni, hogy valóban megéri-e felvenni a kölcsönt.

Az önerő is ráfordítás

A többség az önerőről elfeledkezik, vagy nem gondol rá költségként. Habár az önerő nem számít a hitelfelvétel költségének, azt is ki kell fizetnünk, vagyis bizonyos szempontból kiadásnak tekinthető.

Az önerő a saját pénzünk, ami szükséges a hitelfelvételhez, mert ez a bank számára is egyfajta biztosíték, így csökken annak kockázata, hogy nem tudjuk visszafizetni a hitel összegét. Emellett a hitelfelvétellel kapcsolatos kiadásokat is ebből az összegből tudjuk fedezni, és a hitel feltételeit is befolyásolja ennek mértéke. Annak érdekében, hogy biztosan jó döntést hozzunk, nemcsak a hitelösszeget kell szem előtt tartani, hanem az önerőt és a teljes tranzakció költségeit is. Nem kell szakértővé válni, azonban minél tájékozottabbak vagyunk, annál nagyobb eséllyel válunk pénzügyileg tudatossá.