Alig indult meg a lavina Rogán felé, máris újra felforrt a levegő körülötte

Egy titokzatos kínai üzletember 1,6 milliárd forintot tett bele Rogán Antal bizalmasának cégeibe.

Elég komoly pénzmozgás történt tavaly egy, a letelepedési bizniszbe beszálló kínai férfi által vezetett cég és egy magyar vállalat között. Az ügy nyertese Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs.

Csaknem hárommilliárd forintnyi eurót utalt át a magyar letelepedésikötvény-üzlet kínai kulcsfigurája két hazai cégbe. A pénz egy Brit Virgin-szigeteki társaságtól érkezett a Rogán bizalmasának gyerekei által vezetett vagyonkezelő társaságokhoz.

A meglepő pénzmozgás idején a karibi offshore-paradicsomba bejegyzett Delight Capital Global Holdings Limited nevű vállalatot Lian Wang képviselte.

Hihetetlen nyereséget produkált Kertész Balázs vállalata

Annak idején a kínai férfi által vezetett – pályázat nélkül kiválasztott (sic!) – Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kizárólagosságot kapott arra, hogy a letelepedési kötvényeket árulja Kínában. Ez aztán óriási hasznot hajtott a privilegizált (előnyben részesített – a szerk.) vállalat számára.

A letelepedési kötvények árusításáról szóló programot Rogán Antal terjesztette az Országgyűlés elé 2012-ben. A 250–350 ezer eurónyi (közel 100 millió forintnyi) államkötvényért cserébe letelepedési engedélyt és üzletalapítási lehetőséget, valamint az unión belüli szabad mozgás jogát kapták a külföldiek.

Kínában 2016 végéig rengeteg, közel 4700 letelepedési kötvény jegyeztek.

A HSSDF fejenként 40 ezer eurós, azaz 14–15 millió forintos díjért dolgozott.

A barátoknak is jutott

A letelepedési bizniszhez az azt létrehozó Rogán mellett a bizalmi köre is kapcsolódott. Egy szerződés szerint egyetlen kötvény után mintegy 1,5 millió forint – így az összes kötvény után akár hétmilliárd (sic!) – jutaléka lehetett Kosik Kristóf ügyvédi irodájának.

A bizniszből Rogán régi barátja, Kertész sem maradt ki. Kertész két fia, a 19 éves Vince és a 20 éves Kristóf tavaly jelent meg az üzleti életben. Mindketten egy-egy vagyonkezeléssel foglalkozó részvénytársaság vezérigazgatói lettek, csaknem egyszerre.

Ez volt az a két cég, a Green Choice Technologies Zrt., valamint a Green Wealth Zrt., amelybe Wang 1,6 milliárd forintot tett.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek