Végső búcsút vettek Benedek Miklóstól (+fotók)

A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Mint írtuk, január 9-én, kedd reggel meghalt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész.

Az életének 78. évében, méltósággal viselt betegség után elhunyt színészt, rendezőt családja, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték el utolsó útjára.

„A rohanó idő, a hiányod fogja megmutatni, hogy ki voltál.

Azt a minőséget, azt az emberi tartást, azt a művészi odaadást amellyel éltél, léteztél, és képviselted azt, ami már nincs, ami te voltál”

– hangsúlyozta búcsúbeszédében Blaskó Péter, aki Vajda Katalinnal, Hirtling Istvánnal és Szacsvay Lászlóval együtt búcsúztatta Benedek Miklóst.


Benedek Miklós, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata tagjának sírja a Farkasréti temetőben 2024. február 6-án.
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Budapest, 2024. február 6.
Blaskó Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész beszédet mond.
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Hirtling István Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész.
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Szacsvay László, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművész.
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. Szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett.

Rendezőként több Heltai- és Molnár-darabot, számos komédiát, zenés játékot vitt színre, valamint számtalan tévé- és játékfilmben is játszott. 1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben érdemes művész címmel jutalmazták. 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

(MTI)

Valódi Hírek