Hűtőberendezések a nagykonyhában

Professzionális konyhai viszonyok között megkerülhetetlen, hogy a hűtéstechnika gépészeti háttere alkalmas legyen a rábízott feladatok elvégzésére. A teljesítmény és a méret fontos szempontok, de messze nem kizárólagosan, hiszen fontos szerepet játszik például a kialakítás is.

Mivel az éttermi munka minden mozzanatát áthatja a praktikum és a hatékonyság iránti igény, nagyon fontos, hogy a hűtőben tárolt alapanyaghoz vagy (fél)kész ételhez milyen gyorsan juthatunk hozzá. Összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót, amik segítségére lehetnek, ha most áll új nagykonyhai hűtő beszerzése előtt, vagy a régi berendezéseit cserélné.

Jelszó: hatékonyság

Hűtés nélkül elképzelhetetlen a professzionális konyhai működés, hiszen a szükséges alapanyagok legnagyobb része így tárolható csak biztonsággal. Ezek közé tartoznak a húsok, a zöldségek vagy a tejtermékek.

Fontos, hogy ezek a termékek az utolsó pillanatig a biztonságot szavatoló hűtött közegben maradhassanak, akkor viszont szükség van rájuk, gyorsan elő lehessen őket kapni, és időveszteség nélkül hozzáláthassunk a feldolgozásuknak.

Ez akkor történhet meg, ha a vendéglátó-ipari egységbe telepített hűtőberendezések méretben, kapacitásban, kialakításban tökéletesen illeszkednek a napi ügymenet támasztotta igényekhez, ezzel is maximumra járatva a konyhai munkák hatékonyságát.

Funkció a dizájn felett

Hacsak nem látványkonyhás éttermet üzemeltet, a hűtőszekrény nem lesz a vendégek szeme előtt, így a kivitelben a hasznosság az áramvonalas külső elé kerül fontosságában. Ez nem azt jelenti, hogy a berendezésnek szükségszerűen csúnyának kell lennie, sőt a letisztult vonalak a hatékonyság miatt is fontosak, viszont extra dizájnelemekre nem kell külön erőforrást pazarolni.

Sokkal fontosabb a gyors nyithatóság lehetőleg a hűtőtér felesleges melegedése nélkül, illetve a higiénia szempontok még ezeket is felülírják, hiszen a könnyű tisztíthatóság kulcskérdés.

Így válasszon nagykonyhai hűtőt

Vannak természetesen praktikus szempontok, mint az ajtó nyílási iránya, de az adott energiaosztály is komoly hatással van a mindennapokra, hiszen nem mindegy, mekkora szám szerepel a villanyszámlán.

A tárolni kívánt alapanyagok meghatározzák, milyen legyen a hűtési hőmérséklet, a lehetőségek megszabják a lehetséges méretet, a termelés volumene pedig a szükséges kapacitást. A helyi adottságok sajátosságai miatt a zajszint is fontos szemponttá léphet elő.

Mivel ez az a berendezés, amit adott esetben az év minden napjának minden órájában használ, ezért oda kell figyelni a minőségre, adott esetben áldozni is kell érte, hiszen megéri a befektetés. Fontos, hogy olyan megbízható beszállító termékei közül válogasson, mint a Nagykonyhai.com Webáruház ipari hűtőszekrényei, bizonyos típusú éttermek esetében pedig a nagykonyhai hűtött munkaasztal is jó befektetés lehet.